Weingut Schmalzried - Korb

Tysklands femte største vindistrikt, Württemberg, strækker sig langs Neckar floden, fra Franken i nord, over Heilbronn og Stuttgart til Tübingen i syd. Et mildt kontinental klima gør området ideelt for vindyrkning, og flere kilder omtaler da også vin herfra tilbage fra det 2. århundrede. Et sjældent problem er dog nattefrost i det sene forår. Geologisk er området meget varieret med både flade sletter og stejle terrasser, og jordbundstyper som Løss, Mergel og Muschelkalk samt vulkan- og sedimentsten. I Remstal, hvor Schmalzried ligger, finder man overvejende forskellige sandstenstyper blandet med den kalkholdige Keupermergel.

 

Weingut Schmalzried har her til huse i byen Korb, der ligger omkring 15 km nordøst for Stuttgart. Her har familien lavet vin i over 100 år, og Hermann Schmalzried er tredje generation. Fjerde generation er stærkt på vej, og alle tre børn deltager i arbejdet. Den ældste søn, Benedikt, er fuldt engageret i produktionen, og laver nu hans egen linje af vine. Datteren, Helen, er kommet tilbage fra USA, og står i dag for vinhusets Marketing og Kommunikation. Begge har taget uddannelser i ønologi, med praksis erfaring fra både Frankrig, Østrig, Italien og USA. Den yngste, Maximilian, er uddannet sommelier, og hjælper familien når tiden tillader det.

 

Schmalzried råder over 10 ha vinmarker omkring byerne Korb, Kleinheppach og Hanweiler, som tilsammen er beplantet med 11 blå druesorter og 7 grønne. Det giver et ganske bredt sortiment; her skal blot fremhæves den fyldige rødvin på druerne Samtrot (Pinot Meunier), og Muskat-Trollinger, en usædvanlig og aromatisk rødvinsdrue, der stort set kun findes her omkring Stuttgart. Desuden laves karakterfulde hvidvine, og ikke mindst forførende, søde vine, primært på druerne Riesling, Scheurebe og Gewürztraminer.

 

Hermann Schmalzried er en passioneret og rutineret herre, der har lavet vin siden de sene 1960’ere. De første ti år på konventionel vis, men tiltagende åndedrætsproblemer i forbindelse med brug af svovl og pesticider, gav Hermann det sidste skub i retning af økologisk dyrkning. Han begyndte derfor omlægningen allerede i 1975, og var det første økologiske vinbrug i Württemberg. De blev certificeret under Ecovin i 1986, og Demeter certificeret fra 2010.

 

Den mangeårige og konsekvente stræben efter en naturlig vinmark har båret frugt, og flere af markerne regnes i dag for unikke naturområder. Her findes en usædvanlig stor mangfoldighed af både dyr og planter. Eksempelvis er der registreret mere end 120 forskellige plantearter, hvoraf flere er truet af udrydning. Samtidig er der, i både druer og vin, sket en markant stigning i indholdet af vitaminer og mineraler. Vinifaktionen er traditionel med gæring på stål og lagring på store gamle træfade. Til top rødvinene anvendes dog en varierende andel nye barriques.

 

Herman har ydermere reduceret brugen af svovl i vinene, og flere gange eksperimenteret med helt at undlade svovl. Det har dog kun været til eget forbrug, da han ikke føler hjemmemarkedet er klar til denne type vine. Den stigende interesse for disse vine, ikke mindst fra Danmark, betyder heldigvis, at Schmalzried er begyndt, at sende disse vine på markedet.