Weingut Krone - Assmannshausen

Assmannshausen kendes ikke af mange uden for Tyskland.

Ikke desto mindre har vi at gøre med et unikt sted, hvor man har produceret store rødvine siden middelalderen. Her, midt i Rheingau’s hvidvinsland, finder man nogle af Tysklands mest karakterfulde og holdbare rødvine på Spätburgunder(Pinot Noir).

 

Goethe skrev allerede i 1814 med stor veneration om ’Assmannshäuser Rotwein’, som han tydeligvis var meget begejstret for.

Blot 40 år senere blev grundstenen til et særskilt Weingut Krone lagt, og 1860 stod det lille vineri klar med den imponerende kælder, der er hugget ud 60 meter ind i bjerget.

 

Krone navnet går dog meget længere tilbage, helt præcist til 1541, og etableringen af det historiske Hotel Krone.

Med hotellet fulgte også retten til, at dyrke vin på blandt andre, Tysklands varmeste mark, Assmannshäuser Höllenberg,

der dramatisk rejser sig bag byen.

 

Der skulle gå næsten 500 år, før hotel og Weingut blev skilt ad. Det skete i 2006, hvor en tysk hotelfamilie købte det 5-stjernede hotel uden, at tage Weingut Krone med i pakken.

 

Vinhuset overtog den lokale forretningsmanden Botho Jung, som i 2007 indgik partnerskab med Weingüter Wegeler, der nu er medejer og har ansvaret for den daglige drift. Det har blandt andet betydet en tiltrængt modernisering af vineriet, men den imponerende, dybe kælder består, som den har gjort i snart 2 århundreder. Den giver de bedst tænkelige forhold til lagring af vinene; 100% fugtighed og konstant temperatur på ca. 12 grader. Her tilbringer de fleste rødvine 2-4 år før de frigives.

Med sig havde Wegeler to af deres dygtigste folk, Michael Burgdorf og Dominic Nindl, som i dag passer marker og vinhus sammen med lokalkendte Peter Perabo. Markarealet er også udvidet fra 2 til godt 5 hektar.

 

Rødvinene kommer i tre forskellige niveauer; den ’almindelige’ Spätburgunder med vægt på frugt og saftighed, enkeltmarksvinen fra Assmannshäuser Höllenberg med udtalt personlighed fra det unikke terroir, og endelig top cuvéen, Juwel, der er cremen af de bedste marker og druer - en stor vin med et langt liv.

 

Assmannshausens unikke terroir kan der skrives lange afhandlinger om, men her skal blot fremhæves den mørke skifer, de stejle skråninger og det varme, lokale klima, som meget vigtige faktorer i tilblivelsen af disse fantastiske rødvine. Kun meget få vinhuse formår, at fortolke dette terroir som Krone. På hjemmemarkedet kategoriseres disse vine ofte som ’spezialität’, da de er ganske langt fra tysk mainstream rødvin, ja ligefrem polariserende: enten kan du lide dem eller også kan du ikke – der er ikke noget midt i mellem!

 

Der er dog vine hos Krone, som alle kan lide, nemlig deres sødmefulde Weissherbst vine!

De laves på Spätburgunder druer, som enten er blevet overmodne eller ramt af den såkaldte ’ædle råddenskab’.

Da disse druer ikke kan bruges i rødvinene, anvendes de til disse forførende, søde rosévine, der kan være alt fra spätlese til,

i sjældne tilfælde, Beerenauslese.