Graf von Kanitz - Lorch

Rheingau har været kendt for sine vine siden den tidlige Middelalder. Kilder nævner allerede i år 779 vindyrkning her i området.

Som i det meste af vin-Europa var det munkene, der sørgede for, at dyrke (og drikke!) vinen.

 

I Rheingau er det navne som Kloster Eberbach og Schloss Johannisberg, der historisk er mest kendte i vinlitteraturen. Mange mener ligefrem, at Rheingau er stedet, hvor tysk vinbrug for alvor tog sin begyndelse, og det menes, at være her man ’opfandt’ Spätlesen, og så potentialet ved ædel råddenskab.

 

Vindistriktet strækker sig fra Wiesbaden i øst til Lorch i vest. På et forholdsvis snævert område mellem Taunus bjergene mod nord og Rhinen mod syd, er klimaet her ganske lunt med milde vintre og varme somre. I kombinationen med stejle sydvendte skråninger og en jordbund med skifer, quartz, løss og sandsten, er Rheingau især blevet kendt som Riesling land.

 

Med Graf von Kanitz befinder vi os i den nordligste del af Rheingau, tæt på grænsen til Mittelrhein. Vinhuset kan spore sine rødder helt tilbage til det 13. årh. Greverne af Kanitz overtog dette Weingut i 1926. 

 

Vineriet ligger diskret bag høje mure midt i den lille by Lorch ved Rhinens bred. I dag er det Sebastian Graf von Kanitz, der er Greven på Slottet. Den daglige drift af vinhuset styres med kyndig hånd af Jan Kolbert, der tiltrådte i 2012, med stor erfaring fra blandt andre Weingüter Wegeler.

 

Kanitz råder over knap 15 ha vinmarker, hvoraf hele 95% er kategoriseret som Erste & Grosse Lage marker. Langt størstedelen af Kanitz’ marker er naturligvis beplantet med Riesling, men enkelte burgunderdruer og lidt Gewürztraminer bliver det også til. Alle marker er eksponeret mod sydsydvest og privilegeret med en fantastisk jordbund af primært skifer og quartz. Det mærkes især i Riesling vinene, der er flotte eksponenter for klassisk Rheingau med aristokratisk rankhed, mineralitet og sitrende frugtsyre.

De stejle marker er desuden blevet dyrket økologisk siden midten af 1960’erne, og fra 1992 har Kanitz været certificeret under den anerkendte forening ECOVIN.