Weingut Stein - Bullay

Weingut Stein blev grundlagt af ægteparret Heinrich og Erna Stein i 1948. De to sønner, Peter og Ulrich Stein, fører i dag vinhuset videre, og tredje generation er allerede på plads ved skolebænken i Geisenheim. Stein familien har hjemme i St. Aldegund i Mittelmosel mellem vinbyerne Cochem og Zell.

 

Kælderarbejdet er dog flyttet til Bullay på den anden side af floden. Det er her de oftest byder til smagning, men er man heldig, bliver man inviteret med til Haus Waldfrieden. Det er et tidligere Gasthaus i byen Alf, hvor Ulrich og hustruen Ruth bor privat. Her er god plads og jævnligt afholdes intime smagninger, koncerter og andre kulturelle arrangementer. Man kan også blot nyde den fantastiske udsigt op og ned ad Moselfloden.

 

Ved foden af huset ligger en af Steins varmeste marker, Alfer Hölle, og kigger man mod nord, kan man skimte markerne i

St. Aldegund. Størstedelen af deres produktion kommer herfra, hvor den store stolthed er marken St. Aldegunder Palmberg-Terrassen. De høster desuden druer fra legendariske marker som Bremmer Calmont, Ürziger Würzgarten og Erdener Treppchen.

 

En af brødrenes hjertesager har netop været, og er stadig, at sørge for at disse historiske, men svært fremkommelige marker, stadig producerer vin i kommende generationer. Derfor har de kontrakter med små vinbønder på disse marker om, at levere druerne til dem i Bullay. Hvis de følger Steins råd og vejledning, betaler man gerne 2-3 gange så meget som de andre vinhuse. På den måde sørger de for, at vinbønderne motiveres til, at arbejde miljømæssig forsvarligt, levere de bedste druer og ultimativt bevare nogle af Europas smukkeste og stejleste marker.

 

En anden hjertesag har været rødvin i Mosel!

I Moseldalen blev det nemlig forbudt at lave rødvin, da Hitlers Nazistparti i 1933 forbød vinbønderne, at dyrke Spätburgunder og andre rødvinsdruer. Det skyldtes, at vin lavet på Riesling gav meget højere priser, hvilket i sidste ende gav flere penge i statskassen. Af uransaglige årsager, var denne lov blevet hængende helt indtil 1987!? Ulrich Stein gik rettens vej, og ved Tysklands Højesteret fik han endelig medhold, og dermed fik hele Mosel-dalen igen lov til, at lave rødvin.

 

Det blev dog ikke sidste gang, at Ulrich måtte gå rettens vej. 20 år senere gik han hele vejen til EU-domstolen for at få lov til, at lave Strohwein (FR: vin de paille, IT: passito) på tørrede druer. Det lykkedes i 2009, dog med et enkelt aber dabei: navnet Strohwein var allerede en brugt (og beskyttet) betegnelse i Østrig! Det var en mindre detalje, og Stein gav deres vin navnet, Striehween fra dialekten Moselfränkisch. Vinen laves i dag under dette navn i udvalgte årgange.

 

I Bullay er Ulrich kældermesteren, hvor han nusser om de mange forskellige vine. Det er et job med stor afveksling, da de laver stort set alle vine, som kan og må laves i Mosel: perlwein, årgangssekt, hvidvin, rødvin, vin naturel, sødmefuld vin fra spätlese til og med Eiswein og Striehween. Peter holder sig primært til det grovere arbejde med fødderne godt plantet i vinmarken. Han sørger for markarbejdet på de mange forskellige parceller, der ligger spredt over næsten 25 km langs floden.  

 

Familien har altid sørget for, at skaffe deres egne vinstokke. Farmand Henry har fra starten taget stiklinger fra de bedste vinstokke. Derfor er 90 % af deres druemateriale ædle riesling druer fra vinstokke, der ikke er podet på amerikanske rødder. De har større aroma, mindre bær, og kvaliteten er generelt bedre med lavere alkoholprocent. Kronen på værket er en Riesling, der hedder ”Alfer Hölle 1900”, med en direkte henvisning til året stokkene blev plantet.

 

Weingut Stein har altid været meget eksperimenterende, og ud over Striehween producerer de også sjældenheder som Mosel rødvin på Cabernet Sauvignon og Merlot, Riesling på nye barriques og længe før det blev ’moderne’, legede Ulrich med vin uden tilsat svovl. De har siden 2011 lavet en officiel Riesling naturel, der er blevet en lille hyldest til deres afdøde fader og derfor kaldt Urgestein Heinrich.

Efter gentagne opfordringer fra Krone Vin, har en rød naturvin på Spätburgunder nu også sneget sig ind i på listen.