Peter Mentges - Bullay

Da Peter Mentges i 1980 besluttede sig for, at vende tilbage til forældrenes lille Gasthaus og Weingut ved byen Bullay,

var det med en klar forestilling om, at der skulle tænkes i nye baner. Peter vidste, at den sydvendte mark på godt 1,8 hektar, som de havde i udkanten af Bullay, var blandt byens bedste. Da revideringen af vinloven trådte i kraft i 1971, var det, helt ekstraordinært, lykkedes familien Mentges, at få lov, at beholde det gamle navn Kroneberg. Peter Mentges har kun denne lille Kroneberg mark, men er til gengæld eneste ejer. Den er i dag blandt de meget få monopol-marker i Tyskland.

 

Bullay ligger cirka midtvejs mellem byerne Cochem mod nord og Bernkastel mod syd. Den kaldes ofte Porten til Mittelmosel. Den markerer begyndelsen på den mest kendte del af Mosel; Følger man floden sydover kommer man efter Bullay til legendariske byer som Zell, Ürzig, Erden, Wehlen, Piesport, Bernkastel og mange flere.

 

Floden løber her ved Bullay nord-syd, så de fleste marker er halvdårligt eksponeret, men netop Kroneberg er også unik ved, at den ligger i en lille slugt ind fra floden, og dermed er perfekt eksponeret mod syd. Der dyrkes selvfølgelig primært Riesling på den blå skiffer, men Peter har også plantet en halv hektar med Spätburgunder på den laveste del af skråningen.

 

Riesling vinene er altid en fornøjelse, som normalt kun kommer i tørre og halvtørre udgaver. Søde vine er en sjældenhed, der kun kan laves i de helt varme årgange.  Mentges Riesling er generelt altid vine med harmonisk struktur, frisk frugt og en særlig, meget diskret urtet undertone – perfekte madvine. Endelig opkøber han også en lille mængde økologiske Rivaner druer, som går til hans meget charmerende Landwein; frisk, floral, ligetil!

 

Peter Mentges var fra starten med på tanken om økologisk vin i Mosel. Således gik han bl.a. sammen med Rudolf Trossen og Clemens Busch om, at stifte foreningen OINOS. Foreningen var forud for andre økologiske organisationer, såsom Ecovin, Naturland og det biodynamiske Demeter, og handlede mest af alt om, at de økologiske bønder hjalp hinanden med råd og vejledning, samt fælles markedsføring af både filosofien og vinene.

I dag har tankegangen heldigvis spredt sig, og både Mentges og de andre i Oinos, har i mange år været certificeret under den store organisation ECOVIN, som i skrivende stund (primo 2016) kan udstede certifikater til 2100 hektar økologiske vinmarker. 

 

Desværre har Peter aldrig fået børn, som kan videreføre det store arbejde. Han har længe ledt efter en køber til marken - uden held.

Da Peter har valgt, at gå på pension i 2017, er det således ved, at være sidste chance for, at smage de delikate vine fra Bullayer Kroneberg!