Weingut Melsheimer - Reil

Vinhuset i Reil har rødder, der går mere end 500 år tilbage. De dybe kældre, som stadig benyttes, er gravet ud under huset for over 350 år siden. Melsheimer navnet kom dog først til via et ægteskab midt i 1800-tallet.

 

I dag er det femte generation, som står bag roret, nemlig Thorsten Melsheimer og hans kone Stephanie. Thorstens fader hjælper endnu til, hvor han kan, mens moderen koncentrer sig om deres Gästehäuser. Sjette generation deltager også i store dele af arbejdet, og huset kører således videre som et godt gammeldags Familienbetrieb.

 

Melsheimer råder totalt over 12 ha vinmarker, alle beplantet med Riesling. Heraf er de 9 ha på Reiler Mullay-Hofberg

og 2 ha på Reiler Goldlay. Resten fordeler sig på små parceller ved landsbyerne Burg, Pünderich og Kröv.

Halvdelen af markerne er såkaldte ’Steillagen’, der rejser sig dramatisk langs floden med hældninger op til 70% på Mullay-Hofberg. Mange bønder har forladt disse marker på grund af det store, til tider direkte farlige arbejde. Melsheimer har en stor veneration for dette enestående kulturlandskab, og har efterhånden overtaget størstedelen af Mullay-Hofberg.

 

De stejle skråninger består af en række mindre parceller, der trods ensartet jordbund af forvitret grå og rød skifer, har ganske forskelligt mikroklima. Af samme grund vælger Thorsten, at vinificere hvert parcel separat. Markerne er alle dyrket økologisk siden Thorsten tog styringen i 1995, og biodynamik blev praksis fra 2009. I dag er man certificeret af både Ecovin og Demeter.

 

Thorsten laver helst vinene så naturligt som muligt. Med andre ord finder man ingen kunstgær, enzymer og andre vinmagertricks i de gamle kældre. Filtrering og svovl anvendes i minimal udstrækning.

Til sortimentet hører da også tre fuldblods naturvine; Vade Retro, Lentum og Orange, alle ufiltrerede og uden tilsætning af sulfitter.

Thorsten lavede gerne flere af den slags ’naturlige’ vine, men husets mange og trofaste stamkunder, forlanger endnu de klassiske Mosel vine.

Kendetegnet for alle vinene er, at de gærer meget længe – ofte et års tid. Gæring og modning foregår altid i gamle træfade, som giver vinen en naturlig, nænsom udvikling, og ikke mindst stabilitet.