Henrik Möbitz - Freiburg

Henrik Möbitz elsker god vin – især har han altid været stor fan af Bourgogne! Han er bosat i Freiburg, og dermed i vindistriktet Baden, hvor mange netop forsøger, at gøre burgunderne kunsten efter. I Henriks optik, er det netop fejlen, at man vil lave Bourgogne-vin i Baden, i stedet for, at lave Baden-vin i Baden! Selvfølgelig er Baden i høj grad Pinot Noir land, og klimaet minder til dels om Bourgogne, men de lokale vine manglede, ifølge Henrik, terroir og personlighed.

 

Henrik Möbitz har en PhD. i biokemi, men som sådan ingen formel vinuddannelse. Det var dog ingen hindring, da han i 1996 øjnede muligheden for, at få fingre i nogle spændende parceller 15 km syd for Freiburg. Han slog til, og købte en lille hektar vinmark på Ehrenstetter Ölberg. Der var tale om tre små ’lieu-dit’ beplantet med primært Pinot Noir, plus en lille del Weissburgunder (Pinot Blanc) og Gewürztraminer.

 

Han etablerede sit weingut i 1997, men producerede ikke kommercielt før 2001. Vinen var, og er stadig, blot en hobby for Henrik. Passionen er ikke mindre af den grund – tværtimod føler han inderligt, at hver flaske skal være en ærlig refleksion af stedet, årgangen og lille del af ham selv; ’a message in a bottle’, som han selv udtrykker det!

 

Markerne ligger alle mellem 250-350 meters højde.

Navnene på de tre lieu-dit går igen på etiketten, da deres unikke terroir tydelig afspejles i vinene:

Kanzel er eksponeret mod sydøst, og jordbunden består primært af næringsfattig rød ler og små kalksten. Parcellen er omkranset af skov på tre sider, og generelt kølig med sen modning. Vinen herfra er typisk den mest elegante og burgundiske af de tre røde Pinot Noir. Den grønne fætter, Pinot Blanc, vokser også her, og kommer i Henriks fortolkning meget tæt på stor hvid bourgogne.

Koepfle er som navnet (Jf. Tysk: kopf) antyder, toppen af bjerget, hvor der er store temperatursvingninger; varmt om dagen, koldt om natten. Jorden er mere rød (mere jernholdig) end Kanzel, og strukturen grovere med større kalksten. Leverer den mest charmerende Pinot med fuldmoden frugt og let salt mineralitet.

Kapelle vender stik syd, og er den varmeste mark. Her er meget stejlt, og jordbunden er en meget tør, og næringsfattig blanding af primært mergel og sandsten. Her står de yngste Pinot Noir stokke, plantet i 2005 med burgundiske kloner. De giver en vin, der bliver mere intens og sødmefuld for hvert år. Her finder vi også Gewürztraminer, som går i en potent, krydret Auslese eller Beerenauslese afhængig af årgangen.

 

Henrik er meget omhyggelig når det kommer til høsten. Kun 100% sunde druer kommer i kurven.

De blå druer kommer i ståltanke med ca. 20% som hele klaser, og gærer med den naturlige gær i 3-5 uger.

Vinen udvikles på barriques i 15-18 mdr. Afhængig af årgangen er alt fra 0-50% af fadene nye, oftest et sted midt i mellem.

De hvide vine afstilkes 100% og skallerne udblødes natten over. Herefter presses de direkte i fadet uden bundfældning eller filtrering. Fadene er brugte – min. 5 år. Spontangæring i 1-2 uger, og modnes herefter på fadet i 15-18 mdr.

Både rød- og hvidvine stabiliseres et par måneder på ståltank før flaskning, hvor de tilsættes en smule svovl.

Normalt er den totale svovl dog ikke over 25-30 mg/l.