Xavier Marchais - Faye d'Anjou

Xavier havde en god stilling som ingeniør, og boede i Paris med hans kæreste, Audrey. Som så mange andre i byen, boede de i en lille toværelses lejlighed på fjerde sal uden elevator. De mange trappetrin og pladsmangel var ikke noget de havde tænkte så meget over, indtil de i 2008 fik deres første datter. Ikke alene blev det hele meget upraktisk, men det at få et barn, satte også gang i nogle generelle tanker om deres hverdag, deres jobs… ja, hvad ville de egentlig med deres liv?

 

Xavier tænkte egentlig, at hans arbejde var interessant, men det føltes bare ikke særligt meningsfyldt! Det han virkelig gerne ville, var at have et mere konkret arbejde, hvor han producerede noget håndgribeligt, et naturprodukt! Xavier undersøgte hvilke muligheder, der var, og han faldt for alvor for tanken om, at lave vin – et meget konkret naturprodukt, som er skabt til glæde og nydelse! Det forekom ham dog temmelig kompliceret, at tage fat på, men han fik hjælp fra landbrugets handelskammer, der sendte ham en liste over vinbønder, som han kunne kontakte.

 

Xavier tog kontakt til en vigneron i Loire dalen, og par uger senere stod Xavier med et glas vin i hånden hos en vinbonde ved navn,

Olivier Cousin. BUM! Xavier havde aldrig smagt en vin som denne! Efter et par glas mere, og en grundig rundtur i marker og kælder,

var Xaviers skæbne forseglet!

 

Efter syv år i den franske hovedstad, lod Xavier sig indskrive på vinskole i Nantes. Han havde holdt kontakten til Olivier Cousin,

og da skolen var afsluttet fik han praktikplads hos Cousin i Martigné-Briand.

Tiden her blev altafgørende for Xaviers tilgang til vin og vindyrkning. Cousin er ensbetydende med biodynamik, hårdt manuelt arbejde, en trofast arbejdshest og i sidste ende saftig, naturlig vin.

En filosofi og arbejdsmåde, som Xavier i dag fører videre på hans eget lille domaine.

 

Xavier og Audrey havde beskedne økonomiske midler til rådighed. De skulle finde nogle brugbare marker, men inden for deres økonomiske ramme var der blot tre mulige vindistrikter: Languedoc, Ardèche og Loire. I 2010 lykkedes det endelig, at få financieringen på plads, og valget faldt på 4 hektar ved landsbyen, Faye d’Anjou i Loire.

 

Markerne ligger blot 12 km nord for Martigné-Briand, så Xavier følte sig næsten på hjemmebane. Druerne her var også velkendte, nemlig 3 ha Chenin Blanc (35 år) og 1 ha Cabernet Franc (20 år). Området er endvidere privilegeret med en særlig mørklilla skifer jordbund, som er kendetegnet for denne del af Anjou, kaldet Layon dalen.

 

Året efter lavede Xavier sin første vin. På grund af de store investeringer, skulle der dog hurtigst muligt penge i banken, så han solgte de fleste druer. Den første officielle årgang blev derfor 2012, hvor han producerede små 10.000 flasker. I dag producerer han omkring det dobbelte, fordelt på 3-4 vine; en tør Chenin, en rød Cabernet og en Pet Nat, der typisk er en blanding på de to druer. En enkelt årgang har han haft mulighed for en mikroskopisk produktion af ædelsød vin, som Layon dalen er så kendt for, men den er for længst udsolgt!

 

Xavier har i sandhed fået sig et meget konkret arbejde: alt markarbejde gøres manuelt af ham selv, og kun når der pløjes får han hjælp fra hesten, Rebecco. I kælderen knuses druerne med fødderne, og den gamle vertikalpresse (pressoir à cliquet) kører på håndkraft.

Både rød- og hvidvin gærer på brugte fade, hvor den også modnes gennem 12 mdr. indtil flaskning. Intet tilsat – intet fjernet!