Domaine des Mathouans - Latour de France

Aline Hock besluttede i 2007, at der skulle ske nogle drastiske ændringer i hendes og familiens liv. Husbonden Renaud var med på idéen, og efter 15 år i Luxembourgs bankverden, sagde de farvel og tak! Next stop: Roussillon!

 

De er begge fra Belgien, og vinen havde indtil da, blot været en hyggelig hobby. Tiden i Luxembourg var imidlertid også blevet brugt på, at blive lidt klogere på vinens verden. Utallige smagninger og flere sommelier kurser tændte efterhånden en glød i Aline. En glød, der brød ud i lys lue på en ferietur i til Sydfrankrig. Det var især mødet med Lucien Salani fra Domaine des Balmettes, der antændte den ulmende passion for vin og vindyrkning. Lucien var selv begyndt et vineventyr få år forinden, og havde valgt, at gøre det i Roussillon, nærmere betegnet Agly dalen nordvest for Perpignan. Aline var i fyr og flamme – der var ingen tvivl – dette skulle være hendes fremtid!

 

To år senere, i 2009, havde Aline slået sig ned i byen, Latour de France, ikke langt fra Domaine des Balmettes. Hun havde med uvurderlig hjælp fra Lucien Salani, etableret Domaine des Mathouans, og høstede samme år hendes første vin. Det første år var Renaud blevet i Luxembourg med børnene, men hele familien blev samlet i Latour i 2010. Siden har de aldrig set sig tilbage.

 

I dag er Mathouans oppe på 10 ha vinmarker beplantet med typiske druer for området: Carignan, Grenache, Syrah, Lledoner Pelut, Mourvèdre, Muscat og Macabeu. De nyder godt af et meget varieret terroir, hvor jordbunden skifter mellem gnejs, granit og skifer. Elevationen svinger endvidere mellem 100-400 meter. Alle marker er fra første dag dyrket biodynamisk, og de fik både økologisk og biodynamisk certificering fra årgang 2013.

 

For Aline og Renaud er biodynamik ikke blot en måde, at lave vin på, det er en livsstil!

De tilstræber endvidere, at lave alle vine så naturligt som muligt, herunder kun tilsætning af svovl, hvor det er absolut nødvendigt.

Aline foretrækker, at lave vine på en enkelt drue fra en enkelt parcel. Enkelte parceller er dog plantet som en såkaldt ’complantation’, hvor de forskellige sorter står blandet på samme parcel. I sådanne tilfælde vinder terroir over drue, og hun vinificerer alle druer sammen til én vin.

 

I kælderen gør de også en dyd ud af simplicitet. Grønne druer presses normalt direkte i vertikal presse, og gære og modnes på glasfibertanke. Dog har de senest lavet en aldeles forførende ’orange’ vin på Muscat druen, ”Mine de rien”. Den er lavet med semi-carbonique gæring, og 10 dages skindkontakt. De blå druer udblødes i åbne træfade, typisk også omkring 10 dage.

Alle rødvine gærer og modner i gamle træfade af forskellig størrelse.

Som de fleste vinbønder i området, laver Mathouans også en meget elegant fortolkning af den forstærkede vin, Muscat de Rivesaltes.