Domaine de l'Ocre Rouge - Dions

Aymeric Beaufort, søn af Champagne producenten Jacques Beaufort, har sammen med sin kone, Marceline, startet dette lille domaine i Sydfrankrig. Det befinder sig ved byen Dions, blot en times kørsel nordøst for Montpellier. 

Aymeric blev uddannet fra agronomskolen i Montpellier i 1996, og rejste efterfølgende omkring i vinens verden, hvor han blandt andet var på visit i USA. Læren han tog med hjem blev dog mest af alt, at vin skal laves som hans egen familie har gjort det i mere end 30 år; naturligt og personligt.

 

Det var selvfølgelig nærliggende for ham, at finde nogle marker i Champagne, eller hjælpe til i familieforetagendet.

Der var imidlertid flere problemer i det. For det første er det vanvittig dyrt, at få fingre i Champagne marker, så eget projekt her var udelukket. For det andet var de fleste af Aymerics mange søskende allerede involveret i Champagnehuset, så der var for mange ’kokke i køkkenet’. For det tredje måtte Aymeric erkende, at han var blevet meget glad for det milde klima i Sydfrankrig.

Derfor vendte han atter blikket mod syd, og kørte Montpelliers opland tyndt i søgen efter egnede marker.

 

Det var kærlighed ved første blik, da han ankom til disse forladte vinmarker på Dions plateauet, nord for Nîmes.

Markerne var ganske vist tilgroet med buske og krat, men ind i mellem stod også gamle vinstokke. Her var indbegrebet af

garrigue sauvage, og på flere måder, et spændende terroir; Jordbunden er fyldt med de kvartsholdige sten, galets roulés,

som man kender fra Côtes du Rhône, men også en rød, jernholdig kalkstenstype, kaldet Rød Okker (jf. domainets navn).

Endvidere nyder stedet godt af 170 højdemeter og Mistralvinden, som bidrager til en tiltrængt kølighed på disse kanter.

De gamle, tilgroede marker krævede selvfølgelig meget arbejde, men Aymeric så det som en bonus, at markerne havde fået lov,

at stå uberørte hen i flere år – ideelt når man vil dyrke økologisk.

I 1999 skrev han under på skødet, og kunne begynde etableringen af eget domaine.

 

Vinstokkene i krattet viste sig at være 40 år gamle Carignan stokke. Siden har de plantet Syrah, Cinsault, Grenache og Merlot.

Aymerics ophav i Champagne fornægter sig dog ikke, og han har også indført Pinot Noir og Chardonnay, med stiklinger direkte fra familiens Champagnehus i Polisy.

Markerne er beplantet med kun 4000 vinstokke pr. hektar og udbyttet er naturligt lavt (uden grønthøst) med kun 30 hl/hektar.

Det er under halvdelen af normen for dette område.

 

Økologisk dyrkning var som sagt en selvfølge, og forholdsvis ligetil på disse marker, så de søgte straks om certificering. Værre var det, at der intet hus eller produktionsfaciliteter fandtes på ejendommen. Men når man er vokset op i Beaufort familien, er man vant til, at knokle fra tidlig morgen til sen aften, så Aymeric gik ufortrødent i gang med selv, at bygge både bolig og ny (lavteknologisk) kælder.

 

I 2002 stod deres vinhus klar, og samme år blev de certificeret økologiske.

Endelig kunne de flaske deres vin og skrive eget navn, Domaine de l’Ocre Rouge på etiketten.

I dag har de ca. 10 hektar under vin, og producerer både mousserende, hvid, rosé og rødvin. Alle deres vine betragtes som atypiske for området, og er således ikke en del af nogen officiel appellation. Det bekymrer dog ikke Aymeric, der véd han laver god vin.

Værre er det ift. de lokale, herunder borgmesteren, som bestemt ikke bryder sig om en skør, økologisk Champenois i hans kommune. Blandt andet nægter kommunen, uden gyldig grund, tilladelse til at bygge de Chambres d’hôtes, som Marcelline så gerne vil have..!?

 

I kælderen er der minimal intervention. Den naturlige gæring, forløber i store cementtanke, mens brugte træfade, oftest demi-muid (600 l) eller foudre (4500 l) anvendes til modning af alle vine. Vinene ligger fra 1-4 år på fadene, afhængig af cuvée, årgang osv. De står urørte indtil vinen skal flaskes. Ingen klaring eller filtration, men en meget lille dosis svovl tilsættes ved flaskning. Sjældent kommer vinene dog over et totalt svovlindhold på 35 mg/l.

 

De to mousserende vine er naturligvis inspireret af familiens champagner, og laves kun på Pinot Noir og Chardonnay. Vinen tilbringer således mindst 5 mdr. på demi-muid, og anden gæringen (prise de mousse), sker normalt med frisk druemost fra den følgende årgang. Den ligger på flaske med gærresterne indtil vinen sælges, hvor man degorgerer manuelt (à la volée).