Tony Bornard - Pupillin

Tony Bornards vine og filosofi er naturligvis meget præget af hans far, Philippe Bornard.

Siden han var en lille dreng, løb Tony rundt mellem vinstokke, træfade og klirrende flasker.

Det har altid ligget i kortene, at han skulle arbejde med vin.

 

I første omgang blev det dog ikke som vinbonde. I stedet startede Tony egen webshop med salg af vin og andre delikatesser fra Jura regionen. Det var desværre ikke noget han blev rig af, og han supplerede stadig med arbejde hos far Philippe.

 

Tony var blevet 30 år, og trængte til nye indtryk, til luft under vingerne! Han pakkede rygsækken, og drog afsted.

Han rejste omkring i New Zealand og Australien, hvor han arbejdede for flere vinhuse. Et halvt års tid senere, og klogere på verden, vendte Tony tilbage til Pupillin og faderens domaine i 2011.

Efterhånden som Philippe Bornards vine var blevet mere og mere eftertragtede, især i udlandet, fik Tony nu en større rolle hos faderens domaine. Det skyldtes dels, at Tony var blevet en dygtigere vinbonde, dels at Philippe havde (og stadig har) det meget svært med det engelske sprog.  Philippe kom ofte til kort i kommunikationen med de mange henvendelser og gæster fra udlandet, hvorimod Tony nu var blevet ganske fortrolig med det engelske.

 

Tony blev mere og mere involveret i arbejdet på domainet, og lysten til, at lave vin på egen hånd voksede. Først var det den omdiskuterede drue, Melon du Jura, der fik Tony til, at tænke i selvstændige baner. Som Philippe altid havde gjort, ville han dyrke og vinificere denne drue separat, og ikke blande den i Chardonnay vinene, som alle andre gør. Tony mener denne drue har et overset potentiale som varietal vin, og det skulle være en vigtig del af hans eget projekt.

 

Imidlertid viste det sig, stort set, umuligt, at finde marker, hvor Melon stod plantet alene – den står (næsten) altid plantet blandt Chardonnay druer. Tony måtte sætte den del af drømmen på standby. Undervejs i hans søgen havde han set sig lun på et fantastisk parcel lige under det ikoniske Pupillin skilt, der står som en lokal version af ’the Hollywood Sign’ lidt uden for byen. Her var desværre ingen Melon, men til gengæld Chardonnay og især Poulsard, eller som man siger i Pupillin, Ploussard.

 

Parcellen stod til leje, og det blev starten på hans eget domaine, helt enkelt kaldet Tony Bornard. Det startede småt med 3000 flasker i 2013, men blot to år senere høstede han ca. 10.000 fra 2,5 hektar.

I forhold til etableringen har Tony været meget privilegeret, da han fra første færd, har fået lov, at benytte faderens faciliteter under huset i Pupillin. Som nævnt indledningsvis, er filosofien også den samme som hos far Philippe: biodynamisk dyrkning, ingen svovl og generelt non-intervention. Den del har der aldrig været nogen tvivl omkring.

 

Det blev dog sværere og sværere at adskille arbejdet med egne vine fra arbejdet med faderens vine, og fra 2015 er de to domainer, rent administrativt, slået sammen under ét, Domaine Philippe Bornard. Tony kører dog videre med hans egne vine og label.