Lulu Vigneron (Les Chais du Vieux Bourg) Poligny

Ludwig Bindernagel og Nathalie Eigenschenck boede og arbejde i Paris. Han var velrenommeret arkitekt, og hun fløj verden rundt som stewardesse. På papiret havde de et perfekt liv… men Ludwig havde en drøm!

En livslang passion for vin havde spiret en drøm om eget lille vinhus. Han havde håbet på en lille vingård i Bourgogne, men så langt rakte opsparingen ikke. I stedet faldt han over et, for ham ukendt, lille vinområde lidt længere mod øst; JURA.

Her fik man noget mere for pengene, og han tog springet, og blev vinbonde i Jura.

 

Ludwig kendte intet til Jura vin, men han har fra dag ét følt, at det er druerne og marken, der skal tale gennem vinen, ikke vinmageren! Således tog Domaine Les Chais du Vieux Bourg sin spæde start i 2003.

 

Ludwig fortsatte med sit arbejde som arkitekt i Paris, og delte tiden mellem Paris og Poligny i Jura, hvor de havde købt et gammelt palæ fra det 18. årh. Det blev snart for meget med både arkitektjob og vinmarker, og fra 2005 blev Ludwig Bindernagel vinbonde på fuld tid.

 

Han måtte dog først en tur på skolebænken i Beaune, og fik siden uvurderlig erfaring hos både

Gérard Boulay i Sancerre og Sylvain Pataille i Marsannay, begge udprægede terroirister med hang til naturlig vin.

 

De første, svære år fik han desuden stor hjælp fra hans gode ven Julien Labet (se Domaine Labet), som også lærte Ludwig,

at se bort fra lærebøgerne, og i stedet fokusere på naturlig vin.

Filosofien har fra starten været naturlig med biodynamikken som ledetråd. Ludwig fortæller stolt om de 37 forskellige arter edderkopper, der lever i markerne. Han understreger, at de ikke alene vidner om stor biodiversitet, men er også en direkte, og naturlig hjælp mod skadedyr.

 

Det lange, lidt kluntede navn, Les Chais du Vieux Bourg, har han nedtonet de seneste år, og bruger nu ofte navnet LuLu Vigneron i stedet. Lulu har altid været Ludwigs kælenavn blandt venner og familie. Domainet råder i dag over godt 3,5 ha vinmarker i det sydlige Jura omkring byerne Arlay, Poligny og den selvstændige appellation L’Etoile. Domainets største aktiv er iflg. Ludwig selve markerne og de gamle vinstokke, der har en gennemsnitsalder på ca. 45 år.

Størstedelen er såkaldt Sélection massale, altså oprindelige, ikke klonede stokke.

 

Heriblandt er den omdiskuterede Melon du Jura, men også Savagnin Jaune og den gamle Jura-Pinot, Savagnin Noir. Savagning Noir er dog den eneste, der finder vej til etiketten, de øvrige sælges blot som hhv. Chardonnay og Savagnin.

 

I kælderen arbejdes der så simpelt og gammeldags som muligt; presning i gammel vertikal presse, naturlig gæring på 4-5 årige fade, og separat vinificering af hver parcel.

Det tager normalt mellem 1-2 år før gæringen er afsluttet, og vinen ligger på det samme fad med gærresterne hele vejen.

Stilen i Ludwigs vine er helt sin egen. De fremstår forholdsvis traditionelt med en ’ren’, let sødmefuld frugt. Det ’vilde’ eller ’funky’ udtryk, man ofte finder i naturlige vine, opleves sjældent hos Lulu. Af samme grund kan hans vine være en god introduktion til både Jura og det naturvin.