Les Pieds sur terre - Poligny

Jean-Luc Morel og hans far, etablerede domainet i Poligny sidst i 1970’erne. Domainet rådede over 10 hektar vinmarker. Alle druer blev solgt til kooperativet og andre bønder, men 1985 tog Jean-Luc over, og begyndte selv, at lave vinen. Hans to sønner, Valentin og Louis, hjalp til når det var nødvendigt, men ingen af dem havde umiddelbart lyst til, at blive vinbonde.

Det betød, at 10 ha var lidt for meget arbejde, så han solgte flere marker fra. Siden har domainet rådet over 6 ha marker, i dag fordelt på

4 forskellige lieu-dit; Les Trouillots, Saint-Savin, Les Frins og Les Bois d'Arnaux.

 

Efter 35 arbejdsomme år, begyndte Jean-Luc efterhånden, at mærke alderen trykke, og begge sønner var stadig tøvende med,

at tage over. Ad finurlige omveje, endte det alligevel med, at Valentin vendte tilbage til Poligny og blev fuldtids vinbonde!

 

Valentin Morel er ellers uddannet som jurist, og han havde en god og tryg stilling som tjenestemand. Han havde altid været lidt af en bogorm, og læste stadig meget litteratur, filosofi og lignende.  En dag havde bogen “Shop Class As Soulcraft” af Matthew B. Crawford, fundet vej til lænestolen. Det blev for Valentin vendepunktet!

 

Bogen behandler spørgsmålet om værdien af arbejde, og argumenterer især for ’den glemte’ værdi af manuelt arbejde!

Det ramte Valentin lige i hjertekulen, og han så nu faderens og sit eget liv i et helt nyt lys. Typisk for Valentin, opsøgte han mere litteratur. Navnlig var Rudolph Steiners forelæsninger om jordbrug, og ikke mindst Masanobu Fukuokas ”One Straw Revolution”, stærkt medvirkende til, at Valentin endegyldigt opgav det trygge, prestigefyldte liv som jurist, og besluttede at blive vinbonde som sin fader.

 

Faderen havde ganske vist fravalgt pesticider, men der var stadig lang vej til den filosofi, som Steiner og Fukuoka argumenterede for. Valentin måtte med andre ord finde et sted, hvor han kunne lære, at dyrke biodynamisk, naturlig vin. Det fandt han et par hundrede kilometer længere mod nord – i Alsace, hvor han studerede, og lærte meget af vinbønder som Pierre Frick og Bruno Schueller.

 

Således udrustet, vendte Valentin i 2014 tilbage til Jura, og overtog ansvaret for Domaine Morel.

Faderen, Jean-Luc, hjælper stadig til hist og her, men det er Valentin, der styrer slagets gang. Af hensyn til eksisterende og trofaste kunder, har de bevaret en traditionel linje i produktionen, der stadig sælges som Domaine Morel. Sideløbende har Valentin hans helt eget projekt kørende under navnet, Les Pieds sur terre, hvor han laver Jura vin, som han synes den skal være; ren, gæret druemost med et absolut minimum af intervention! Mikroskopiske mængder svovl tolereres i særlige tilfælde, men selv da, indeholder vinene aldrig mere end totalt 20 mg/l.

 

I kælderen i Poligny arbejder Valentin både med ståltanke og træfade. De røde ønsker han, at lave i en let og frugtig stil, og de ser derfor kun ståltanke. De hvide modnes alle på træfade. Domainet arbejder med alle fem Jura druer, men Valentin har en lille forkærlighed for Trousseau, som han ofte kalder Husets Rød!  Når man smager den forstår man ham godt; den er indbegrebet af rød Jura vin med sin forførende blanding af ren frugt og krydret, mineralsk eftersmag.

Foreløbig har Les Pieds sur terre lagt navn til 9 forskellige cuvéer, hvor nyeste skud på stammen er Chardonnay ”Champ d’Aubert”,

en hvidvin fra 40 årige stokke på Trouillots marken. Den laves som de røde vine med 12 dages skindkontakt – eller det man med et lidt diffust begreb kalder orange vin!!

 

Krone Vin arbejder udelukkende med vinene fra Les Pieds sur terre. Dog med undtagelse af den fantastiske Jura specialitet, Macvin, som Valentin laver under Domaine Morel navnet.