Les Dolomies - Passenans

I den sydlige del af vindistriktet Jura, ca. 20 km SV for hovedbyen Arbois, har ægteparret Céline og Steve Gormally etableret et lille domaine i landsbyen Passenans. Første vin herfra kom i 2008.

 

Steve har stadig et job langt fra vinens verden, så det er primært Céline, der med stor energi driver værket. Ved første indtryk virker hun ydmyg, næsten lidt sky, men bag facaden lurer en stærk kvinde med faste overbevisninger og ’mandsmod’.

Blandt andet er hun dybt engageret i organisationen ’Terre des Liens’, som kæmper for mangfoldig og bæredygtig udvikling i de franske landdistrikter.

 

Bæredygtig har Dolomies været fra første færd. Det vil her sige biodynamisk over hele linjen med certificering fra årgang 2011. Arbejdet i markerne foregår manuelt, og krikken Octavia har efterhånden lært ’håndværket’ og kan nu trække ploven.

 

Céline har selv lært håndværket på den gammeldags måde, det vil sige selvstudier, hårdt arbejde, tålmodighed og masser af passion!

 

Les Dolomies råder i dag over ca. 4 ha fordelt på de to kommuner Passenans og Frontenay, samt en lille plot i Château Chalon. Største marker er Les Boutonniers på 2,3 ha i Frontenay, og Les Combes i Passenans på en lille hektar. Her finder man også de ældste stokke, der begge steder er plantet i 1950’erne.

 

Céline laver vin på alle fem Jura-druer (Trousseau, Poulsard, Savagnin, Pinot Noir og Chardonnay), oftest som varietal vine, men også enkelte blends som deres Pétillant naturel og den guddommelige Macvin.

I den meget lille kælder arbejdes efter non-intervention princippet; vinen gærer og modnes på brugte fade mellem 300-400 L. Lejlighedsvis bâttonage og løbende opfyldning af fadet er eneste arbejde med vinen.

Minimal tilsætning af svovl kan dog forekomme ved flaskning.

 

Det kan måske undre, hvordan man er kommet på navnet ’Les Dolomies’, som leder tankerne mere mod Norditalien end Jura bjergene!? Det er dog meget bevidst valgt, idet det refererer til navnet på en såkaldt dobbeltsaltet sedimentær stentype, som forekommer i jordbunden flere steder omkring Passenans. Det vil sige en stentype med et højt indhold af mineralet Dolomit, der indeholder lige dele Calcium og Magnesium. Angiveligt skulle det give vine, der er mere frugtdrevne med subtil mineralitet… !?

 

Der kommer vores viden i Krone vin dog til kort. Men faktum er, at Les Dolomies laver fantastiske vine, der det første års tid, synes mere frugtige og tilgængelige end mange andre Jura vine… og mineraliteten… ja, den er vitterlig subtil, men træder tydeligt frem efter et par år i kælderen.