Les Bottes Rouges

Domainet blev etableret i 2012 af Jean-Baptiste Menigoz i den lille landsby Abergement-le-Petit blot 5 kilometer vest for Arbois.

Jean-Baptiste havde dyrket lidt vin til eget forbrug siden 2000, men arbejdede fuld tid som skolelærer. Interessen for vinens verden voksede, og i 2010 gik han selv tilbage på skolebænken i Beaune. Med et frisk vin-diplom i hånden, kontaktede han Stephane Tissot,

og fik en meget lærerig praktikperiode. Efter praktikken var der ingen vej tilbage, og med erhvervelsen af yderligere 2,5 hektar vinmarker, etablerede Jean-Baptiste sig officielt som vinbonde med Domaine Les Bottes Rouges.

 

For at få økonomien til, at hænge sammen, fortsatte han dog som lærer på deltid indtil 2014. Hustruen, Jaqueline er i dag også involveret, og senest er assistenten Florien blevet en del af ’familien’. I skrivende stund råder domainet over 7 hektar vinmarker, størstedelen i appellation Arbois, resten i Côtes du Jura.

Bottes Rouges arbejder med de fem almindelige Jura druetyper, som er spredt ud over 7 forskellige parceller.

Vinstokkenes alder spænder vidt. De ældste stokke findes på lieu-dit ”En Poussot” (Arbois), plantet i 1959, mens de yngste er plantet i 2014 på ”Les Vignottes” i Côtes du Jura.

 

Jean-Baptiste er naturligvis meget inspireret af Tissot, men overordnet laver han blot vin som han selv kan lide at drikke!

Arbejdet i mark og kælder foregår så naturlig som muligt. Der eksperimenteres en del med biodynamisk dyrkning, men domainet er endnu ’kun’ økologisk certificeret.

 

I kælderen arbejdes der både med ståltanke (300-5000 liter) og træfade (228-3000 liter). Brugen heraf varierer alt efter årgangen og druernes kvalitet. Normalt presses de grønne druer med stilken, og mosten kommer direkte i træfade, hvor de gennemgår både alkoholisk og malolaktisk gæring. Undtagelsen er hvide vine med skindkontakt (orange), som bliver til på ståltanke. De røde afstilkes altid manuelt, og gærer med skallerne på ståltanke i tre uger. Herefter modnes de videre på enten ståltank eller træfad.

 

Jean-Baptiste stræber efter, at lave helt naturlige vine. Som regel lykkes det med de røde uden problemer, men de hvide kan (endnu) være vanskelige uden en lille (10-15 mg/L) tilsætning af sulfitter, enten ved presning eller flaskning.

Uanset, så har Domaine Les Bottes Rouges på meget kort tid etableret sig blandt de allerbedste i Jura – og de er kun lige begyndt!