Domaine Villet - Arbois

Gérard og hans kone, Christine overtog domainet i 1988 fra Christines forældre.

Det havde været i familiens eje siden begyndelsen af 1900-tallet.

Gérard begyndte straks omlægning til økologi, som er en af deres store kæpheste.

Få år senere blev domainet ét af de første økologisk certificerede i Jura.

 

De lægger stor vægt på, at det er et overskueligt familieforetagende, og eneste hjælp Gérard og Christine får,

er lejlighedsvis fra deres fire sønner. Det er Gérard, som er vinbonden med hænderne i jorden og næsen i tønden, mens Christine er ansvarlig for det administrative og modtagelse af kunder, smagninger osv.

 

Domainet råder over 5,4 ha vinmarker, fordelt på 7 parceller. Alle ligger tæt på Arbois og tæller nogle af appellationens

bedste marker. Sønnerne er efterhånden fløjet fra reden, og arbejdsbyrden er blevet lige i overkanten for Gérard.

De har derfor udlejet dele af deres parceller, blandt andre til Octavin!

 

Omkring 70% af markerne er beplantet med de to grønne druer, Savagnin og Chardonnay, og resten deles mellem de tre blå, Poulsard, Trousseau og Pinot Noir. Vinifikationen er old-school med non-intervention som et bærende princip. Vinene gæres på tank og modnes på gamle fade, og forstyrres så lidt som muligt undervejs.

Få år efter omlægningen til økologi, gjorde meget sunde druer det også muligt, at skrue drastisk ned for svovlen, og i dag finder man ingen vine med mere end 20 mg/l. Crémant og vine ’sous voile’ laves altid helt uden svovl.

 

Netop vinene under flor (sous voile) er blandt de mest eftertragtede i porteføljen. De laver sjældent Vin Jaune, men har til gengæld specialiseret sig i dem ’midt i mellem’: Savagning vine, der har ligget 24-36 mdr. under flor!

Disse vine er indbegrebet af Domaine Villet: arketypiske, old-school Jura vine!