Domaine des Cavarodes - Cramans

Mange er stadig lidt tøvende når de hører navnet Cavarodes, men røber man navnet på manden bag, Etienne Thiebaud, mødes man straks af anerkendende nik og store smil. Den ydmyge, næsten sky Etienne, må i dag regnes blandt de største talenter i Jura.

Hans vine taler for sig selv, og er blandt de mest eftertragtede Jura vine på det danske marked.

 

Etienne var blot midt i tyverne, da han i 2007 frigav første årgang. Årene forinden havde han været omkring vinskolen i Beaune,

og arbejdet for Domaine de la Tournelle i Arbois.

Målet har fra starten været, at lave naturlig vin med så lidt intervention som overhovedet muligt.

Etienne dyrkede økologisk fra starten, og i dag med flere elementer fra biodynamikken. Kælderarbejdet er meget old school og traditionel, med stor veneration for fortidens metoder og druetyper. Som han selv siger, så læner han sig op ad ’vore forfædre’,

som altid har respekteret naturen og de gaver den giver!

 

Et godt eksempel herpå er hans 'basisvine' fra marker omkring Liesle lige nord for Jura, i Doubs departementet.

Her laver han vineneVin de Pays de Franche-Comté. Rødvinen kommer fra en parcel med 10 forskellige druer;

Pinot Noir, Trousseau, Pinot Meunier, Gamay, Poulsard, Quensh, Argan, Portugais Bleu, Enfariné og Mézy.

Den hvide er lavet på primært Chardonnay med Savagnin, Savagnin rose og Sauvignonasse.

Det er blot nogle af de i alt 40 forskellige sorter som INAO (Institut National de l'Origine et de la qualité) har fundet her.

Alle vinstokkene på disse parceller er desuden mindst 50 år og flere omkring 100 år.

 

Grunden til de mange forskellige druer her er, at der i tiden efter vinlusens hærgen, var en såkaldt ’Maître Greffeur’

(en slags mester i podning) i hver landsby. Han havde ofte sin helt egen samling foretrukne vinstokke, som blev plantet i nærområdet. I dag står der ca. 50 ha tilbage med disse sjældne sorter, men det er kun et fåtal, som umiddelbart er interessante i vinmæssig sammenhæng. 

 

Kimmeridge kalken, som man kender fra blandt andet Chablis og Champagne, forekommer også enkelte steder her mod nord. 

Etiennes mineralske hvidvin med navnet "Ostrea Virgula", er netop opkaldt efter de fossile østersskaller, som er en stor del af denne kalktype. 

 

I kælderen bruges der selvfølgelig kun naturgær. Der arbejdes fortrinsvis med gamle egetræsfade; de hvide på barriques og de røde på større foudres. Vinene ligger her ’sur lie’ omkring 9-12 måneder, og naturligvis længere for de vine i den oxidative stil. 

Alt fra høst til flaskning er håndarbejde - ja, selv vinkælderen har han selv gravet ud og bygget.

 

Etienne råder over ca. 5 ha vinmarker, fordelt over det nordlige og centrale Jura distrikt; Arbois, Mesnay, Montigny, Mouchard, Grozon og Lielsle. Flere steder lejer han sig ind, og køber jorden efterhånden som han får råd. Den nyeste erhvervelse er intet mindre end monopol mark lige nord for Arbois, som han venter sig meget af. Den blev i 2008 beplantet med Chardonnay og Savagnin.