Domaines des Bodines - Arbois

Alexis Porteret etablerede Domaine des Bodines med hustruen, Emilie i 2010. Arbejdet med vin tog sin begyndelse i 2004, hvor Alexis arbejdede i to år hos Domaine de la Tournelle i Arbois. Sideløbende studerede han ønologi i Beaune. Et praktikophold hos Emile Heridia (Loire), gav for alvor blod på naturvins-tanden. Han vendte siden tilbage til Jura, og fik arbejde hos Juras største biodynamiske producent, Domaine de la Pinte, hvor han blev indtil han fik fod under eget bord tre år senere.

 

Således er det naturligvis ingen overraskelse, at Alexis & Emilie arbejder biodynamisk. Fra 2013 er de certificeret økologiske under EcoCert. De kunne få certifikat fra Demeter, men synes simpelthen de er for dyre for så lille et domaine.

De stræber efter sunde druer, og frugtige, let drikkelige vine. Filosofien i kælderen er non-intervention. Der arbejdes kun med spontangæring – i det hele taget er der ingen tilsætning af nogen art – heller ikke svovl.

 

Domaine des Bodines råder over 4,5 hektar. De første seks år har man arbejdet på 3,2 ha i Arbois, og siden yderligere 1,3 ha i Poligny. I Arbois markerne er jordbunden mere stenet, med større og mindre kalksten blandet med både silt og mergel, mens Poligny marken har en finere struktur, præget af mergel og ler. På domainet arbejdes med alle de fem autoriserede Jura druer.

 

Vinifikationen varierer alt efter årgangens beskaffenhed, men oftest afstilkes druerne manuelt. De blå får en maceration i ståltanke på 1-2 måneder, inden vinen omstikkes og kommer på nye ståltanke indtil det følgende forår. De grønne druer presses med det samme, og mosten kommer direkte i gamle træfade, hvor de gærer og siden modnes i to år. Bodines laver også en fantastisk orange Savagnin ”Orange Mécanique”, hvor druerne får en maceration på mellem 10-12 måneder!