Domaine de l'Octavin - Arbois

Efter en del forvirring omkring domaine-navnet, er der ikke længere nogen i Jura, der er tvivl om hvem Domaine de l’Octavin er.

Forvirringen skyldtes domainets oprindelige navn, Opus Vinum, som faldt de herrer Rothschild og Mondavi for brystet

(jvf Opus One i Napa Valley). Der blev på bedste amerikanske manér, truet med sagsanlæg osv, så ejerne Alice Bouvot og Charles Dagand måtte finde et andet navn til domainet.

 

Med Octavin skulle der nu være ro omkring navnet, og det er lykkedes, at bibeholde tydelige konnotationer til musikkens verden, som næst efter vinen, er parrets store passion.

 

Alice og Charles har begge længere studier udi vinens verden med i bagagen. Den ambitiøse Alice har tillige gjort vigtige erfaringer på flere oversøiske vingårde i Californien, New Zealand og Chile. Efter tre år udenlands, vendte hun hjem til Frankrig, hvor hun 2004 traf Charles i Arbois. Charles var ansat som kældermester på et af Juras (og Frankrigs!) ældste kooperativer, Fruitières Vinicole d’Arbois.

Ikke just et sted på forkant med udviklingen, så Charles lod sig gladeligt ’korrumpere’ af Alice og hendes visioner, energi og charme. 2005 slog de således pjalterne sammen, både professionelt og privat, og dannede Opus Vinum

– siden 2008 kendt som Domaine de l’Octavin.

 

Der var aldrig nogen tvivl om, at vejen frem var naturlig vin, og allerede i 2007 blev de godkendt af Ecocert og fra 2010 certificeret biodynamisk af Demeter. Når Alice og Charles taler om naturlig vin, så er det i bogstavelig forstand, og siden 2009 har de ikke hældt andet end ren, gæret druemost i flaskerne.

 

Octavin råder over ca. 4,5 ha vinmarker, fordelt på fem forskellige parceller i oplandet omkring Arbois.

Tre af disse købte de allerede i 2006; En Poussot, Les Nouvelles og Les Corvées. Der er siden suppleret med lejede parceller på

markerne En Curon og La Mailloche, så de i dag kan høste alle fem Jura druer: Chardonnay, Savagnin, Poulsard, Trousseau og Pinot Noir.

 

Domaine de l’Octavin producerer en bred vifte af vintyper; Pétillant Naturel, klassiske hvidvine med og uden oxidation, hvidvine med skindkontakt (orange), blends på både grønne og blå druer, og rødvine med traditionel eller semi carbonique gæring. I kælderen arbejdes med både stål, glasfiber, træ. Som en del af BRUTAL-broderskabet, er der også sneget sig en amfora i kælderen.

 

At det er levende vine med stor personlighed, skriver vi gerne under på. Det understreges også af de enkelte cuvéers navne, der alle er karakterer fra Mozarts operaer; Don Giovanni, Pamina, Commendatore etc.

 

Efterspørgslen på Octavins vine voksede hurtigt, og i 2013 besluttede de, at udvide forretningen med en lille negociant serie.

Første ’negoce’ årgang kom i 2014. Octavin køber druerne af gode venner rundt omkring i Frankrig, og i dag arbejder man med 5-6 vinbønder, der alle leverer certificeret økologiske eller biodynamiske druer!

Octavin er stadig mest kendt for Jura vinene, men hold godt øje med negoce serien – den bliver bedre for hvert år! Her finder man så forskellige druer som bla. Gamay, Mondeuse, Merlot, Jaquères og Grenache, men altid i Octavins levende og saftige stil!

 

På de private linjer kom der desværre grus i maskineriet, og efter 10 års parløb, gik Alice og Charles hver til sit – både privat og professionelt. Alice kører i dag Octavin videre på egen hånd. Filosofien, passionen og stilen er den samme – det handler stadig om:

"un raisin bien dans sa peau, un vin bien dans sa bouteille"