Domaine de la Cibellyne - Mesnay

Små to kilometer øst for Arbois finder man den lille forstad Mesnay. Her etablerede Benoit Royer sit eget lille domaine i 2004. Forud var gået en uddannelse i ønologi fra Universitet i Dijon. Herefter fulgte et par års praktik i Bourgogne, og ikke mindst fem lærerige år hos Domaine de la Pinte i Jura.

Han arbejder på blot 2 ha vinmarker, der ligger meget spredte, fra Molamboz i nordvest over Arbois/Mesnay til Poligny mod syd.

Med så få ha under plov, kniber det med, at få økonomien i domainet til, at hænge sammen. Derfor arbejder Benoit sideløbende som underviser i biologi og vindyrkning.

 

De enkelte druer og parceller vinificeres altid separat for, at få et tydeligere udtryk af terroiret. Herefter blander han ofte forskellige vine fra samme parcel, som f.eks. ’Les Orchis’ på Savagnin og Chardonnay, og ’Les Plosses’ på Poulsard og Pinot Noir, netop for at fremhæve terroir mere end drue.

 

Denne evige jagt på det autentiske terroir ville være omsonst, hvis man samtidig forsøgte, at manipulere i mark og kælder. Derfor foregår alt hos Cibellyne på naturens præmisser, illustreret med den trofaste hoppe Kigali, som trækker ploven i marken og pryder etiketten; det handler ikke om historisk sværmeri, men om et bevidst fravalg af luft- og støjforurening samt ønsket om en løs og luftig struktur i jordbunden, som ikke bliver komprimeret af tunge maskiner. Letheden genfindes i vinene, der er meget elegante med ren frugt og stor mineralitet.

 

Naturgær er en anden selvfølgelighed på domainet, hvor gæringen altid foregår i ståltanke.

Herefter overføres vinen til ældre træfade og ligger i fred og ro til vinen er klar – gerne 1-2 år.

 

I 2005 havde Benoit taget en stor satsning, og stillet hele 5 fade til side for, at lave hans første årgang med den famøse Vin Jaune. Det blev et dyrt sats, da hele fire af de fem fade, blev kontamineret og endte som eddike! Med et udbytte omkring 20 hl/ha, er produktionen i forvejen meget beskeden, så det gjorde virkeligt ondt.

 

Benoit foretrækker endvidere, at sælge til hjemmemarkedet og private stamkunder, så mængderne vi får til Danmark er ofte ekstremt små – visse cuvéer helt ned til 24 flasker årligt!