Pierre Cotton - Côte de Brouilly

Pierre er nyeste generation vinmager i familien Sanvers. De har altid holdt til i Beaujolais, nærmere bestemt i byen Odenas, midt i appellationen Côte de Brouilly. Pierres forældre bor i samme, gamle stenhus, som familiens har gjort siden 1856. Huset er bygget af den særlige, blå stentype, som er kendetegnende for Côte de Brouilly. Vinhuset og Sanvers navnet er fra moderens side, mens Pierre har taget sin fars navn, Cotton.

 

Pierre Cotton arbejdede fire år som motorcykelmekaniker, inden han for alvor tog livtag med vinen. Efter et års arbejde hjemme på domainet, besluttede han, at lade sig indskrive på vinskole i Loire. Herefter fulgte to meget lærerige år hos Domaine de la Bergerie, et meget anerkendt, gammelt domaine i Layon dalen (Loire). Siden fulgte flere erfaringer hos naturvinsbønder i både Auvergne, Sancerre og hjemme i Beaujolais.

 

Da han kom tilbage til Côte de Brouilly i 2014, lavede Pierre for første gang sine egne (naturlige) vine fra familiens marker i Brouilly og Côte de Brouilly, kaldet 100% Cotton! Siden er det gået stærkt! Pierre nåede lige, at starte eget, lille domaine i Régnié, da hans far tilbød Pierre, at lave alle cuvéer fra familie domainet som naturvin! Af samme grund bliver de to domainer slået sammen under ét i løbet 2017.

 

Domaine Sanvers et Cotton råder nu over små 10 hektar, fordelt på 4,5 ha i Côte de Brouilly, 3,5 ha i Brouilly, og nu et par mindre parceller i appellation Régnié og Beaujolais. Familien Sanvers har altid arbejdet uden brug af pesticider, kunstgødning og andet skidt i markerne. Pierre vil nu gerne have økologisk certifikation, og den forventes, at komme med årgang 2019.

 

Brouilly, og navnlig Côte de Brouilly regnes for, at være det første område under vin i Beaujolais. Allerede for 2000 år siden, så romerne potentialet for god vin her på skråningerne af Mont Brouilly (485 m). Området og appellationerne, er angivelig navngivet efter en romersk Løjtnant Brulius.

 

Côte de Brouilly breder sig over ca. 320 ha midt i Beaujolais’ største appellation, Brouilly, der har 1300 ha under vin. Begge appellationer er en blandt ’de ti søstre’, som man ynder, at kalde de kommuner i Beaujolais, som har fået Cru status, og dermed egen appellation.

 

Jordbunden er begge steder varieret, men domineres af granit. Mont Brouilly er en tidligere vulkan, hvorfor marker på skråningerne (Cöte de Brouilly) mange steder kendetegnes ved en hård, blålig, vulkansk stentype kaldet Diorit. Det er vine fra disse jorder, der har givet Côte de Brouilly ry som en af de bedste Cru du Beaujolais.

 

Côte de Brouilly leverer som regel forholdsvis kraftfulde og intense vine med mørk frugt og krydret undertone. Har sammenlignet med Brouilly, en mere udtalt mineralitet og garvesyre, men dermed også et længere liv, i bedste fald op til 15-20 år. Brouilly er kødfulde, men mere charmerende og frugtdrevne med meget bløde tanniner. Udvikler sig hurtigere, og drikkes bedst inden for de første 5-10 år.

 

I kælderen arbejder Pierre med macération carbonique, hvor hele klaser starter gæringen under et ’låg’ af kuldioxid. Denne udbredte praksis i Beaujolais, giver netop den frugtige karaktér, som Beaujolais er så kendt for. Macerationen (udblødning) står typisk på 15-20 dage i cementtanke. Vinen kommer herefter på store, gamle træfade (foudres), hvor den modnes i ca. 8 måneder. Som en rigtig naturist, har Pierre intet tilsat og intet fjernet!