La Maison PUR - Villefranche-sur-Saône

To ’rebelske’ herrer, Cyril Alonso og Florian Looze, slog i 2009 pjalterne sammen,

og dannede firmaet med det sigende navn PUR (Production Unique Rebelle).

 

Som søn af en kok og restauratør, fik Cyril passionen for vin (og mad) ind med modermælken.

Det tog dog først fart efter en sommelier uddannelse i Schweiz. Kort tid efter droppede han dog restaurantlivet,

og tog arbejde på flere økologiske og biodynamiske vinhuse.

Her blev han for alvor 'bidt af vinlusen', og i 1995 lavede han første gang sin egen vin i området Bugey.

I gennem næsten 10 år, var Cyril kældermester for flere vinhuse i Bugey og Beaujolais.

Med hustruen, Karine, gik han i 2004 solo, og etablerede negociant firmaet, Domaine de l’Ancestra i Beaujolais.

 

Cyril og Florian er familiært beslægtede og mødtes jævnligt til fester og højtider. De endte altid med, at snakke vin,

og langsomt tog idéen om PUR form.

 

Florian havde altid haft interessen for vin, men hans arbejdserfaring lå primært inden for marketing og ledelse. Da de endelig blev enige om, at etablere PUR, tog Florian derfor et lærerigt praktikophold hos Christophe Pacalet. Christophe laver naturlig vin på højt niveau, og netop derfor arbejdede Florian her. Christophe’s unikke portefølje gav endvidere Florian mulighed for, at få indblik i nogle af de mest spændende terroirs i Beaujolais.

 

Florian og Cyril omtaler sig selv som omrejsende vinmagere udi naturlig vin, hvis arbejde består i at udvælge, dirigere og vinificere.

De danner partnerskaber med dygtige vinbønder, som har et interessant terroir og den rette filosofi - en filosofi, der som minimum er økologisk, helst biodynamisk eller lignende. Det er dog værd, at bemærke, at Cyril og Florian blot er omrejsende, 

ikke flyvende vinmagere, som er blevet så udbredt i den mere kommercielle vinverden. PUR's arbejdsområde har altid begrænset sig til de spændende områder omkring floderne Rhône og Saône.

 

De har siden 2014 skruet lidt ned for det omrejsende koncept, da de er blevet forpagtere af Château de Bel Avenir i La Chapelle-de-Guinchay. Her har de i dag 12 hektar egne marker under plov. Château'et ligger i grænselandet mellem vindistrikterne Maconnais og Beaujolais, hvilket også afspejles i en meget varieret jordbund. 

 

Totalt producerer PUR omkring 15-17 cuvéer fra godt 20 ha. Variationen er stor, med appellationer som Beaujolais-Villages, Régnié og Morgon, over Coteaux Bourgignon og Bourgogne Blanc fra Bel Avenir, til Côte Rôtie og Côtes du Rhône-Villages. 

 

PUR har en klar ambition om, at lave naturlig vin i ordets bogstavelige forstand. De stræber efter et så ærligt udtryk af drue og terroir som muligt. Det betyder gæring og lagring i stål, beton eller gamle træfade, og kun deres Côte Rôtie ligger delvis på nyere barrique.

Senest er de også begyndt, at lege med lerkrukker(amfora) på Beaujolais vine fra Bel Avenir.

Semi-carbonique gæring er den foretrukne metode, der fremhæver frugten og nedtoner garvesyren.

Svovl tilsættes helst ikke, men efter behov i minimale mængder, dog max. 15-20 mg/l.

Af hensyn til den stigende interesse for svovl indholdet, anføres den totale svovl nu på etiketten.