Jane & Sylvain - Gevrey-Chambertin

For 30 år siden var Sylvain allerede en stor vinelsker, men arbejdede langt fra Bourgognes grønne marker, som knallertbud i Paris.

Han yndede at drage på ferie til netop Bourgogne, som var hans foretrukne vinområde. Et år lå Amor imidlertid på lur, da Sylvain traf den lokale pige, Jane Bernollin. De faldt pladask for hinanden, og kort efter solgte Sylvain knallerten og købte en enkeltbillet til Gevrey-Chambertin. Det viste sig, at Jane havde andet end charme, at byde på - hun havde arvet, og ejede nu flere parceller i Gevrey-Chambertin!

 

Hendes familie havde de sidste mange år lejet markerne ud til andre vinbønder, men det varede ikke længe før kontrakterne udløb… 

Jane & Sylvain besluttede, at de sammen ville realisere drømmen om eget domaine. Først måtte Sylvain dog lære håndværket!

Med lige dele passion og elskeligt væsen, gav vedholdende henvendelser til mange af de kendte domainer, endelig pote.

 

Det første domaine, der åbnede døren for Sylvain var Dugat-Py, som på daværende tidspunkt netop lejede Janes parcel på Fonteny marken. Et par år senere, og meget klogere på vin, skiftede Sylvain arbejdsgiver, og fik yderligere to lærerige år hos Domaine Armand Rousseau. Både Rousseau og navnlig Dugat-Py familien, er siden blevet blandt Jane & Sylvains gode venner.

 

Jane havde i 1993 fået 1,9 ha af de udlejede marker tilbage, men først i 1999 etablerede de officielt eget domaine. De arbejdede fra starten uden brug af diverse kemiske produkter, og fra 1999 begyndte de dyrkning efter økologiske retningslinjer.

Siden 2003 har alle marker været certificeret økologiske, og pløjes i øvrigt altid med hest.

 

Domainet har i dag 4,3 ha i og omkring Gevrey-Chambertin. Deres bedste parcel og store stolthed er på Gevrey-Chambertin 1. Cru ”Fonteny”; en super parcel på små 0,3 ha i det sydvestlige hjørne, klos op ad Grand Cru Ruchottes, hvor Sylvains gamle arbejdsgivere, Rousseau og Dugat-Py, i øvrigt er nærmeste naboer.

 

Desuden har man fire villages parceller længere nede i byen; En Pallud og Les Gueulepines med gamle stokke (over 50 år), som danner rygraden i Gevrey'en, samt La Justice og Pâquier des Chênes med forholdvis unge stokke (15-25 år), der leverer de fleste druer til en saftig Bourgogne Rouge. Senest har de fået en parcel lidt uden for kommunen, i appellation Côte de Nuits Villages.

 

Stilen er old-school Bourgogne, og vinene ser aldrig nye fade. Alle vine gærer og modnes på 2-3 årige barriques i 12-18 mdr.

Gæringen varer typisk 3 uger, og forløber selvfølgelig kun med den naturlige gær. 

I gennem mange år var domainets vine nærmest utilnærmelige 3-4 år efter frigivelse, men i dag har alle vine fået et mere umiddelbart og frugtigt udtryk. Tag dog ikke fejl – det er stadig vin fra en af Bourgognes mest potente kommuner, og det mærkes! Village og 1. Cru vinene bør ideelt set ligge min. 3-10 år før de for alvor folder sig ud!

Jane & Sylvain stræber ikke efter, at lave vin nature, men har altid arbejdet med meget lidt svovl.

Den totale svovl i vinene er sjældent over 30 mg/l.