Domaine Sauveterre - Mercey/Leynes

Guy Blanchard boede det meste af sit liv på den samme lille gård i landsbyen Mercey. Her i Maconnais området, drev familien landbrug på den gammeldags måde med blandet drift. Her var både korn, geder, grønt og vin. Efter faderens død stod Guy alene med ejendommen, og begyndte at satse mere på produktion af gedeost og vin.

 

I 1996 blev gederne solgt og han lavede derefter udelukkende vin fra de små 1,7 ha.

De er fordelt på to marker; Perrières med de ældste vinstokke (70+), som kommer i vinen ”Les Vieilles”, og på samme mark de yngste stokke på ca. 40 år, der bliver til vinen Vin d’Montbled.

Den anden mark hedder Bouchat, hvor vinen af samme navn, også kommer fra stokke på ca. 40 år.

 

Alle vine gærer og lagrer på brugte barriques og får lov at gære naturligt til de er færdige.

Det kan i nogle år betyde meget lange gæringstid, for eksempel var der medio 2013, endnu gæring i Perrières årgang 2009!

Guy hænger sig ikke i hvorfor, men konstaterer med et skævt smil og træk på skulderen: ”c’est la nature! ”

 

Filosofien var fra begyndelsen økologisk og siden 2005 er alle vine lavet som ’ægte’ vin nature uden tilsætning af nogen slags, heller ikke svovl. Her dyrkes udelukkende Chardonnay-druer som strutter af sundhed. De fleste af stokkene har nu nået et stadie, hvor de uden grønthøst, leverer et naturligt, lavt udbytte på mellem 25-35 hl/ha.

 

I 2011 lod Guy sig pensionere, og flyttede ind hos kæresten i Grenoble. Guy kan dog ikke helt holde sig væk, og kigger forbi Mercey med jævne mellemrum. Han har ingen børn, men heldigvis er marker og vine kommet i kyndige hænder hos Jérôme Guichard. Han er nu flyttet ind på gården med familien, og fører stilen og filosofien videre. Med Jérôme er der endda kommet en bonus i form af 1,5 ha vinmark i det nordligste Beaujolais ved byen Leynes. Her dyrker han gamle Gamay stokke på op til 80 år, der stadig står som de blev plantet; som lave, buske uden opbinding!

 

Som de hvide fra Mercey, vinificeres de røde helt naturligt. Top vinene fra Leynes kalder Jérôme Creuse Noire og Noir de Creuse Noire, efter det climat af samme navn som parcellerne er en del af. Frit oversat betyder det noget hen ad sorte hul, og refererer til, at marken ligger ved bunden af skråningen, og har en meget mørk jordbund. 

Leynes har generelt den særegenhed, at den ligger på grænsen mellem Macônnais og Beaujolais.

Både geografisk og geologisk. Det giver en interessant komposition af jordbunden; kalkholdig undergrund med mergel og kalksten, der kendetegner Macônnais, dækket af vulkansk jord domineret af granit med ler og sand, som kendetegner det nordlige Beaujolais. Blandingen mellem disse to jordbundtyper kan potentielt producere vin, der er overraskende fyldig, krydret og struktureret, med stort lagringspotentiale. Sådan er Creuse Noire vinene!

 

Fra begge områder produceres desuden en Vin de France, som er basisniveauet.

Det er mere uprætentiøse vine med lettere struktur og masser af soif!