Jean-Yves Bizot - Vosne-Romanée

Det begyndte med Jean-Yves’ farfar, som i 1930’erne erhvervede 2,5 hektar vinmarker i Vosne-Romanée. Det var dog mest af alt en hobby, og han fortsatte ufortrødent sit arbejde som læge. Jean-Yves’ fader, der også blot havde vinen som en side-beskæftigelse, endte med, at leje markerne ud fra midten af 50’erne. I 1994-95 fik Jean-Yves endelig mulighed foir, at overtage forældrenes marker i Vosne-Romanée, og ambitionerne var fra starten høje. 1995 etablerede han nyt domaine i eget navn, og præsenterede hans første årgang. Først i 2007 udvidede Jean-Yves med yderligere en hektar, hvor han blandt andet, erhvervede de to nordligste parceller, henholdsvis Le Chapitre og Marsannay Clos du Roy. Ambitionen er endnu en hektar, men det kræver længere tids opsparing i Bourgogne.

 

Med sig har Jean-Yves en uddannelse som geolog, og i starten af 90’erne, supplerede han med ønolog studier i Dijon. Han fandt dog hurtigt ud af, at den meget tekniske og manipulerende tilgang, han lærte i Dijon, var næsten ubrugelig når man som han, ønskede, at lave vin med minimal intervention.

 

Bizot blev meget inspireret af hans nu afdøde ven og nabo, legenden Henri Jayer. De udvekslede ofte erfaringer når de mødtes i markerne. I dag har Bizot dog udviklet sin egen filosofi og stil, hvor vinene kendetegnes ved knivskarp, ren frugt, finesse og mineralitet. De har en umiddelbar, drikbar saftighed og flot balance allerede ved frigivelse. Ideelt set, fortjener de dog yderligere lagring i min. 3-10 år efter frigivelse.

 

Den beskedne størrelse til trods, kommer vinene fra 9 forskellige parceller, der alle vinificeres og flaskes separat. Jean-Yves arbejder meget seriøst og kompromisløst i både mark og kælder. I markerne dyrkes efter biodynamisk praksis, og vinifikationen foregår med naturgær og uden svovl. Allerede i marken sorteres druerne nøje. Det tager op til ét minut, at høste og sortere to klaser druer.

Hverken blå eller grønne druer afstilkes. Grønne druer presses med det samme, mens de blå begynder gæringen som hele klaser i koniske træfade. De første 4-6 dage som maceration carbonique under et ’låg’ af kuldioxid. Herefter fjernes kuldioxiden. "Hatten’ skubbes ned i mosten, og rødvinen gærer videre i åbne fade 10-15 dage. Druerne presses med gammeldags vertikal presse, og vinen omstikkes til 100% nye barriques. Alt foregår ved hjælp af tyngdekraft – her findes ingen pumpe. De nye barrique har fået medium toast, og altid flot integreret i vinen. Her ligger vinen uberørt uden klaring eller filtrering i 15-20 mdr.

 

 

Bizots vine er indbegrebet af terroir vine, som alle fortjener et par ord på vejen:

 

Hautes-Côtes de Nuits Blanc

På grænsen til Côte de Beaune, midtvejs mellem Nuits-Saint-Georges og Beaune, finder man Jean-Yves’ lille parcel ved landsbyen Corgoloin. Den er blot 0,2 ha. Jean-Yves genplantede store dele af marken i 2001 med Chardonnay stiklinger fra Les Violettes

(se nedenfor), og stokkene er derfor de yngste Jean-Yves laver vin fra - gennemsnitlig ca. 20 år.

Vinen kan med stort velbehag drikkes et par år efter høst, men giv den gerne fire-fem år mere…

 

 

Bourgogne Blanc ”Les Violettes

Lad dig ikke narre af den jævne betegnelse, Bourgogne Blanc - det her er stor vin!

Hvis man måtte kalde en hvidvin for Vosne-Romanée, var dette en sådan. Les Violettes er et såkaldt ’climat’,

der ligger i kommunens østligste del, klos op ad den sagnomspundne Grand Cru Clos de Vougeot.

Vinstokkene er plantet mellem 1940 og 1965.

 

Bourgogne Rouge ”Le Chapitre

Le Chapitre er én af blot tre lieu-dit i den regionale appellation Bourgogne, som må tilføje marknavnet på etiketten.

Dette lieu-dit ligger i Dijon forstaden, Chenôve, få hundrede meter nord for appellationen Marsannay (se nedenfor).

Bizot mener, at Chapitre er unik, og ret beset burde være en 1. Cru! Historisk set er det også en spændende mark, da den var kendt som ’husets vin’ hos den ekstravagante konge Louis XV. Uanset, så er Jean-Yves’ fortolkning en sublim vin!

 

Marsannay ”Clos du Roy

Som Le Chapitre ovenfor, er Clos du Roy en af de nyere tilføjelser til Jean-Yves’ portefølje.

Vi er her i den nordligste ende af Côte de Nuits, og af samme grund kaldes Marsannay ofte Porte d’Or de la Côte de Nuits.

Marsannay fik først egen appellation i 1987, og kommunen har en række gode lieu-dit, men endnu ingen 1. Cru.

Man forventer dog, at det kommer snart – og så er der ingen tvivl om, at Clos du Roy bliver opgraderet!

Jean-Yves stokke her er gennemsnitlig ca. 35 år.

 

Vosne-Romanée & Vosne-Romanée Vieilles Vignes

Uden tvivl nogle af Bizots mest populære vine. De er mønster eksempler på Jean-Yves’ vinstil,

og ligger generelt et niveau eller to over andre villages vine fra Vosne-Romanée.

Trods en alder på 30 år, kalder Jean-Yves dem stadig for hans ’unge stokke’.

Skal der lidt mere dybde og tyngde i vinen, kan man passende gå efter Vieilles Vignes versionen.

Her kommer den fra stokke, der er over 80 år! Niveauet er langt over de fleste 1. Cru vine!

Hvis du kan vente, så lad dem ligge mindst 5-10 år.

 

Vosne-Romanée ”Les Jachées” og ”Les Réas

Her har vi at gøre med nogle af Bizots gamle stokke, hvilket i dette tilfælde er over 80 år!

Det giver et naturligt, meget lavt udbytte, og de er blandt Bizots mest potente vine.

Jachées finder man bogstavelig talt midt i landsbyen, mens Réas ligger i kommunens sydlige ende.

Les Réas grænser op til Nuits-Saint-Georges mod syd, og op mod 1. Cru Clos de Réas mod nord.

Af samme grund regnes Réas også for marginalt ’større’ vin end Jachées

Begge er fantastisk vin, der ideelt bør ligge min. 8-10 år.

 

Vosne-Romanée 1. Cru

En på alle måder ekstraordinær premier cru. Stokkene er her over 45 år, og står på én af Bizots to parceller på Échézeaux.

Den har fået tilnavnet Elise Fermouche, efter Jean-Yves' farfars tante, der overdrog mark og hus til Jean-Yves familie i 1934.

Denne lieu-dit hedder Les Treux, og ligger mellem Grands Échézeaux og Clos St. Denis.

Med andre ord er denne vin ikke fra en 1. Cru mark, men en deklassificeret Grand Cru!!

Behøver vi, at sige den gerne må gemmes lidt...!?

 

Échézeaux Grand Cru

Bizots andet parcel på Echézeaux, En Orveaux, udmærker sig i forhold til Les Treux (se ovenfor)

ved mindre ler og mere kalksten i jordbunden. Det giver potentielt vinen mere elegance og længere levetid.

Stokkene er her gennemsnitlig 60 år, med ældste stokke fra 1924!

Og ja, giv den gerne mindst 10-15 år i kælderen!