Domaine Bernard van Berg - Meursault

 

Bernard Van Berg stammer fra Holland, men har boet i hele sit voksenliv i Belgien. Her arbejde en årrække i familiens pelsforretning, men kastede sig senere over fotografering. Han rejste vidt omkring i sin profession som fotograf. Bernard etablerede aldrig sit eget studio, da han allerede dengang havde en veneration for det ’naturlige’ og derfor udelukkende arbejde med naturligt lys og foretrak naturen selv som motiv.

 

Mange rejser i Bernards ungdom førte igennem Europa og især igennem Bourgogne. Her stiftede han i 1960'erne bekendtskab med Aubert de Villaine og hans Domaine de la Romanée-Conti. Det blev starten på et langt venskab, som senere skule få stor betydning for hans valg af otium. Bernards kærlighed til Pinot Noir og Chardonnay blev større for hver gang han besøgte Bourgogne. Mødet med flere af Bourgognes bedste vine og vinbønder (Leflaive, Leroy, Lafon, Prieur m.fl.) gjorde stort indtryk på ham.

 

Da tiden var inde til at trække sig tilbage fra det flakkende liv som fotograf, besluttede Bernard og hustruen, Judith, at bosætte sig i Bourgogne! Hvad kunne være bedre en at leve resten af sit liv i paradis..?

Efter lang tids søgen fandt de endelig et lille hus på en stilfærdig vej, midt i Meursault.

Nu hvor de havde fundet et sted, hvor de havde lyst bo, skulle Bernard på udkig efter vinmarker, som kunne opfylde hans ambition om, at lave stor Bourgogne!

 

Idéen bag domainet var fra starten, at demonstrere, hvorledes de gamle marker i randområderne af ’de gyldne skråninger’ (Côte d’Or), er fuldt ud i stand til, at lave store bourgogne vine!

Det lykkedes, at finde flere små parceller i appellationerne Meursault, Puligny-Montrachet, Rully og Volnay. Bernard tror ikke på Bourgognes hierarki af marker, hvorfor hans vine får laveste appellation, Bourgogne Grand Ordinaire. Med blot en halv hektar, etablerede han i 2001 domainet, og fik sin første høst i 2002. Siden kom flere marker til, men domainet blev aldrig større end 2 ha vinmarker.

 

Bernard startede med druerne Pinot Noir, Chardonnay og Gamay, og siden kom to parceller med Aligoté i Meursault og Saint-Aubin. De yngste stokke han arbejder med, er mere end 25 år på marken Le Fourneau (Rully) mens de ældste i 2015 rundede de 60 år, og står på La Combe marken i Puligny-Montrachet.

 

Efter sit møde med bl.a. Romanée-Conti i Vosne-Romanée, havde Bernard fået øjnene op for, at stor vin ikke bliver lavet i kælderen eller med smart teknik og store maskiner. Den bliver lavet med kærlighed, sunde druer og velovervejet, manuelt arbejde i både mark og kælder. Det betyder naturligvis fravalg af enhver form for pesticider, fungicider, kunstgødning o.lign. Tunge maskiner er bandlyst og markerne pløjes blot et par gange om året med hest og gammmeldags plov. Van Berg har således altid praktiseret, hvad man kunne kalde dogmatisk økologi med et absolut minimum af intervention i mark og kælder. Siden gik han skridtet videre til biodynamisk dyrkning. Alle vine er økologisk certificeret.

 

Bernard har ikke megen fidus til den klassiske opbinding Guyot, men benytter forskellige opbindingsmetoder tilpasset hver enkel parcel. Han anvender enkelte steder en særlig opbindings metode, der kaldes Echalas. Den går ud på, at man i stedet for, at sprede grenene ud langs wirer o.lign., binder dem op omkring en enkelt pæl, så man får en høj og slank vinstok. Hård blæst kan dog være et problem. Det er endvidere en bekostelig affære, som kræver meget arbejdskraft - og Bernard foretrækker at gøre alt selv!

 

Netop denne opbinding sikrer optimal fotosyntese til vinstokken, større luftgennemstrømning og bedre arbejdsbetingelser for vinbonden, hvilket i sidste ende er ensbetydende med højere kvalitet i vinflasken. Denne opbinding finder man på marken En Busigny i Meursault. De høje pæle (180 cm) støtter her de gamle stokke fra 1957, og bliver til nogle af Bernards største vine på både Pinot og Chardonnay med navnet Les Echalas. På samme mark finder man desuden tilsvarende gamle Gamay stokke, som opbindes på samme måde, dog ved lavere pæle på 110 cm. De går til vinen kaldet Les Gamets.

Echalas opbindingen ses jævnligt i bl.a. Hermitage og Cornas (Rhône), men er ret usædvanlig i Bourgogne. Domainer som Lalou-Bize Leroy, Jean-Yves Bizot, og Jean-Marc Vincent, har dog taget echalas til sig, men endnu i meget begrænset omfang.

 

Bernard van Berg arbejder med ekstremt lave udbytter, normalt blot 2-3 klaser pr. stok. Det giver en total produktion på mellem 1200-3000 flasker årligt, svarende til 5-13 hl/ha!! Af denne beskedne produktion laver Bernard mellem 8-12 forskellige cuvéer!

 

Har man oplevet Bernard trisse rundt blandt de nye barriques i kælderen, ved man, at hver enkelt fad er som et lille barn for ham. Om det er første skud på vinstokken til den færdige vin i flasken, så behandles den med en omsorg, ærværdighed og veneration, der er en konge værdig.

 

Når druerne kommer i hus, presses de grønne direkte, mens de blå knuses blidt med fødderne, og udblødes/gæres i mellem 14-21 dage. Klaserne afstilkes aldrig. Via tyngdekraft føres alle vine til 100% nye barriques, hvor de modnes 15-27 måneder. Dog er der altid undtagelser til reglen, da Bernard jævnligt eksperimenterer med nye vine. Således har han lavet både Vin Jaune og Orange vin m. fl. Den lille volumen og mange cuvéer betyder, at Bernard ofte får specialbygget nye fade helt ned til 30 liter! Alle vine flaskes naturligvis ufiltreret, og svovles kun om nødvendigt - altid i minimale doser. Total svovl ligger typisk på 10-20 mg/l.

 

Bernard van Berg rundede i 2017 de 67 år, og efter et katastrofalt 2016, valgte han, at sige stop. Årgang 2015 blev således sidste årgang fra denne enestående og kompromisløse vinbonde, der har sprængt alle rammer for, hvad stor Bourgogne vin er og kommer fra!