Château de Lavernette - Leynes

Nær den lille pittoreske landsby, Leynes, på grænsen mellem Mâconnais og Beaujolais,

har Chateau de Lavernette produceret vin siden middelalderen. Oprindeligt tilhørte vinhuset klosteret i Tournus,

men blev i 1596 overtaget af Lavernette-familien. Domainet ejes i dag af familien de Boissieu, som har forvaltet Chateau’et gennem 12 generationer, og har aner direkte tilbage til Lavernette.

Siden første verdenskrig har man solgt alle druerne til cooperativet, men i 1988 besluttede Bertrand de Boissieu,

at det var på tide Château de Lavernette igen producerede sin egen vin. Der blev investeret i gennemgribende modernisering af kælderen, og siden har man lavet vin, i det de selv kalder klassisk, men fremadrettet stil.

 

I dag er 13. generation ved at tage over. Betingelsen for at sønnen, Xavier ville forpligte sig var,

at der skulle omlægges til biodynamisk vinbrug. Bertrand accepterede, og siden 2007 har man arbejdet biodynamisk over hele linjen. Siden 2010 har man været certificeret under Demeter.

 

Hele familien er involveret i driften af Lavernette, dog er det den nye generation, Xavier og hans amerikanske kone Kerrie, der i dag har drivkraften og visionerne. Begge er uddannede indenfor vinens verden og har hentet stor erfaring i både Frankrig og omkring i verden, blandt andet New Zealand, Argentina og USA, hvor de to mødtes i Californien.

 

Markerne findes lige uden for døren, og den priviligerede placering på grænsen til Mâconnais betyder,

at man ikke blot kan bryste sig af delikate Beaujolais vine, men også flotte hvidvine fra Pouilly-Fuissé.

De dyrker Chardonnay på begge sider af grænsen, med en frisk og elegant Beaujolais Blanc som indgangsniveauet, mens toppen er enkeltmarksvine fra Pouilly-Fuissé. De to ’basis’ hvidvine bliver til på ståltanke, mens topniveauet modnes på brugte barriques

Værd at bemærke er også en sjælden mousserende rosé på Gamay. Den laves som en traditionel Crémant, men Beaujolais har ikke egen appellation for Crémant. Crémant du Bourgogne kan bruges, men en rosé i denne appellation skal være domineret af Pinot Noir, hvorfor Lavernettes bobler blot har fået navnet Granit efter markens dominerende jordbundstype.

 

De røde vine begynder med en saftig Beaujolais-Villages, hvoraf en lille del nu produceres som vin nature.

Hertil kommer to vine fra den historiske mark ’Le Clos’. De må derfor bruge en slags 'sub-appellation' i Beaujolais,

og tilføje bynavnet på etiketten; Beaujolais-Leynes

 

Alle røde vine udblødes og gærer i åbne tanke – altså ikke den ellers så udbredte maceration (semi)carbonique.

Villages vinen bliver på ståltanken, mens begge Leynes vinene udvikles på brugte træfade.

Sidstnævnte er ganske mørke og intense, frugtfyldte Gamay-vine med stort lagringspotentiale.

Størst er naturligvis den potente top vin Beaujolais-Leynes ”Jadis”, der naturligvis kommer fra de bedste og ældste stokke,

og lagrer næsten 2 år på brugte barriques. Den er blevet til efter tidligere generationers forskrifter, fundet i en gammel bog fra 1894.

Jadis er Beaujolais i en sjælden, kraftfuld og lagringsværdig stil, som vil overraske de fleste.

Den laves kun i de bedste årgange og i begrænsede mængder.