Heidi & Hubert Hausherr - Eguisheim

Huberts oldefar og farfar var begge bønder på den gammeldags måde; gården var stort set en selvforsynende enhed med både køer, høns, grise, korn og selvfølgelig vin. Som sådan går 'vinhuset' tilbage til 1920'erne. Imidlertid blev store dele af vinproduktionen i Alsace totalt ødelagt i løbet af 2. verdenskrig. Løsningen blev for de fleste, at opgive de små enheder, og starte større eller mindre kooperativer. Familien Hausherr tilsluttede sig også det lokale kooperativ i Eguisheim, der hjalp dem ud af dødvandet efter krigen. Men 50 år senere var kooperativerne imidlertid blevet til store vin- og pengemaskiner, hvor der hverken var solidaritet, terroir eller identitet tilbage. 

 

Hubert var selv en del af kooperativ-maskinen i 15 år, indtil han med hustruen Heidi, etablerede eget domaine i 2000.

De ville ikke længere lave teknik-vin fra udpinte marker, men ærlig og naturlig vin – de ville så at sige ’back to basis’.

I starten følte de sig meget alene med deres tanker, men efterhånden træf de ligesindede Alsace bønder som Julien Meyer, Bruno Schueller, Pierre Frick og Christian Binner. De er siden blevet gode venner, og Hausherr er i dag en respekteret del af den lille kreds af naturvinsbønder i Alsace. De er stolte, uafhængige og beklager kun, at de ikke gik ad den vej tidligere; det er ikke længere blot et arbejde, men en meget tilfredsstillende livsstil!

 

De råder over 4 hektar vinmarker ved byen Eguisheim. Vi er her 7-8 km sydvest for Colmar, og dermed i den del af Alsace, som kaldes Haut-Rhin. Deres 4 hektar er fordelt på 7 parceller, der bliver til mellem 8 og 10 forskellige vine.

De meste af deres produktion er såkaldte ’complantation’ vine . Frit oversat betyder det ’samplantning’, og refererer til, at hver parcel er beplantet med flere forskellige druesorter mellem hinanden. Druerne høstes parcelvis og vinificeres sammen. Det er en gammel forståelse af terroir, hvor det handler om den enkelte parcel, og ikke om den enkelte drue. Indtil 1940’erne var det en meget almindelig praksis med complantation i Alsace. Filosofien fik det dog svært i de fremvoksende kooperativer, som skulle etablere nye markeder i efterkrigstiden, og siden har Alsace været mest kendt for varietal vine.

Den bedst kendte repræsentant for complantation tanken i nyere tid, er nok Domaine Marcel Deiss, der også har været en stor inspirationskilde for Heidi og Hubert.

 

Med i baggagen har Hubert en grunduddannelse som Technicien Viticole. Den gav lidt mening på kooperativet, men da de gik solo, og ville lave naturlig kvalitetsvin, var den ikke til megen nytte. En skole for naturlig vin findes desværre ikke endnu, men da Hubert deltog i et kursus med den anerkendte 'bio guru' Pierre Masson, var deres skæbne forseglet: biodynamik var vejen frem! Efter flere års praktisk erfaring, en god del snusfornuft og sparring med gode kollegaer, dyrker de i dag alle marker efter biodynamikkens principper. De fik økologisk certificering allerede i 2006, og er siden 2012 årgangen, godkendt af det strenge Demeter.

 

Markerne er indbegrebet af biodiversitet. Her kommer ingen maskiner, kun deres trofaste arbejdshest, Skippy.

I kælderen arbejdes med så lidt indgriben som muligt. De blå druer kommer i ståltank som hele klaser, og får først 4 uger med maceration carbonique. Herefter presses de nænsomt i vertikalpressen, og udvikles siden på brugte egetræsfade.

De grønne druer presses direkte, og gærer og modnes på samme type fade som den røde vin. Fadene er typisk mellem 228-450 liter og har været brugt i 2-7 årgange. Både rød og hvidvin ligger med alle gærresterne indtil flaskning et års tid senere.

På intet tidspunkt tilsættes sulfitter. Dog med undtagelse af søde specialiteter som Vendange Tardive og Sélection de Grains Nobles, som laves når årgangen tillader det.

Desuden skal her fremhæves lieu-dit vinene Sunngass og Altengarten, der begge er complantation vine. Markerne ligger begge lunt mellem de to Grand Cru marker Pfersigberg og Eichberg. Et par vine er ikke complantation, nemlig den saftige Pinot Noir fra lieu-dit Fronenberg, og vinen kaldet Sui Generis på 100% Gewurztraminer; en sjældent elegant fortolkning af ’Gewurz’, der kommer fra over 50-årige stokke på Grand Cru Pfersigberg