Gelveri - Güzelyurt - Aksaray

Kappadokien er et stort, historisk område i det centrale Tyrkiet. Det særegne landskab af tufsten, er skabt gennem millioner af år

af aske fra de to mægtige vulkaner, Hasan Daḡi og Erciyes Daḡi.

Blot 35 km nordvest for Hasan Daḡi, finder man byen Güzelyurt, hvor vinhuset Gelveri har hjemme.

 

Tyskfødte Udo Hirsch er manden bag projektet. Udo nyder nu sit otium, men arbejdede mange år som selvstændig fotojounalist med særlig fokus på dyr, natur og miljø. Et sensationelt foto af en Eremit-Ibis, som man ellers frygtede uddød, fik i 1969 WWF (World Wildlife Foundation) til at løfte øjenbryn. Året efter blev han således hyret af WWF til, at varetage hans første projekt med naturbeskyttelse i det østlige Tyrkiet. Flere projekter i Nærorienten og Kaukasus fulgte, og ikke mindst i Georgien, havde han ansvaret for flere projekter op gennem 1990’erne. Her stiftede han også bekendtskab med georgisk vin, og de såkaldte qvevri (lerkrukker), som vinbønder her har brugt gennem årtusinder.

 

Som passioneret amatør-arkæolog førte disse lerkrukker ham på en fantastisk rejse gennem vinens historie.

Det viste sig, at Georgien ikke havde monopol på tilnavnet ‘vinens vugge’. Flere andre steder, blandt andet i det sydøstlige Tyrkiet,

lærte han om flere vidnesbyrd på vinfremstilling, der går mere end 11.000 år tilbage...

Kontroversen om, “hvem der kom først” er her uvæsentlig, og en kompleks diskussion, som formentlig vil fortsætte i mange år fremover. Uanset betød det for Udo Hirsch en sand dannelsesrejse i vinens verden, der atter førte ham til Tyrkiet, hvor han siden 2009 har produceret vin i Güzelyurt efter georgisk forbillede.

  

Byen Güzelyurt er en del af provinsen Aksaray, og er med 1200-1600 højdemeter blandt verdens højest beliggende vinområder.

Udo arbejder med lokale druesorter fra vinstokke, der er 40 til 300 år gamle!

De to vine Krone Vin arbejder med, er på hhv. den blå drue Kalecik Karasi, som er forholdsvis almindelig i det centrale Tyrkiet, mens den grønne, Keten Gömlek er blevet meget sjælden. Begge er oprindelige ‘kontinentale’ vinsorter, der ikke er podet på amerikanske rødder. Phylloxera larven som lagde Europas vinmarker øde i løbet af 1800-tallet, kan simpelthen ikke leve her, formentlig på grund af Güzelyurts vulkanske jordbund, hvor de øverste 30 cm udtørrer allerede i april! Under disse ekstreme forhold overlever kun planter med dybtgående rødder, dvs. frugttræer og vinstokke.

For at stimulere dannelsen af dybe, vertikale rødder, praktiseres hvert forår en særlig teknik, hvor man netop blotlægger de øverste 30 cm af rødderne. I fordybningen kastes en skovlfuld gedemøg som gødning, og efter 4-6 uger er de overfladiske rødder helt tørret ud, og jorden skubbes tilbage omkring stokken.

 

Vinifikationen er, som nævnt, stærkt inspireret af Georgiens vintradition, så alt foregår her i amfora krukker. Det er dog ikke hvilken som helst slags krukker, der bruges hos Gelveri, men restaurerede, antikke amfora, som er mellem 150 og 2000 år gamle!

Processen er den samme for både rød- og hvidvin. Eneste forarbejdning er afstilkningen, hvorved druerne knuses let, og kommes direkte på amfora. Afhængig af årgang m.m., gives 30-60% af stilkene tilbage til masken, der gærer færdig i de åbne amfora.

Efter den alkoholiske gæring, lukkes krukkerne, og i de følgende måneder gennemgår vinen den malolaktiske gæring.

Et halvt år senere er skaller, stilke, kerner osv. bundfældet, og den klare vin flyttes til en anden amfora, hvor den modner videre indtil flaskning. Så simpelt kan det gøres!