Strekov 1075 - Sydslovakiet

Navnet på vinhuset er også navnet på landsbyen, hvor vinbonden Süto Zsolt bor og laver vinen. Tallet 1075 er en henvisning til årstallet for den første skriftlige reference til byen Strekov. Vi befinder os i det sydvestlige Slovakiet, et par timers kørsel sydøst for Bratislava. Vinregionen kaldes Južnoslovenská (Sydslovakiet), og er landets varmeste.

 

Strekovs vinmarker ligger på højdedrag i det man kalder det Hronske opland. Området afgrænses mod øst af floden Hron og mod syd af floden Donau. Sammen med spredt marskland og små indsøer, giver det området et unikt mikroklima. Markerne ligger i 200 meters højde på næringsrig lerjord med højt indhold af calcium og jern, og dybere nede afløses leret af marine sedimenter med årer af både kalk- og sandsten. Med et udpræget fastlandsklima, kan man roligt sige, at her er et ganske enestående terroir.

 

Süto er vokset op i en vinfamilie, og har aldrig haft brug for en særlig vinuddannelse. Han ved hvad han gør og hvad han vil; Han vil lave vin så autentisk og naturligt som muligt! Til det formål arbejder han kun med typisk centraleuropæiske druesorter som Riesling, Portugieser, St. Laurent, Blaufränkisch, Grüner Veltliner samt flere lokale sorter vi hverken kan stave eller udtale korrekt!

De bliver til 10-12 forskellige cuvéer. Totalt råder Süto over 12 hektar vinmarker, der alle dyrkes økologisk.

Certificering forventes fra årgang 2017.

 

I kælderen gærer alle vine spontant i åbne kar, og modnes i brugte egetræsfade gennem min. 12 mdr.

Kælderarbejdet foregår 100% manuelt og naturligvis med så lidt intervention som overhovedet muligt. For at stabilisere vinen arbejdes med skindkontakt og modning under flor. Ligeledes lægger Süto stor vægt på, at vinene tappes med bundfaldet, dels fordi det stabiliserer, dels fordi det afrunder smagen af de syrerige vine.

Enkelte vine tilsættes nødtvungent en smule svovl ved flaskning.