Cinque Campi - Emilia-Romagna

Ejendommen, der siden 1980 har båret navnet Cinque Campi, har været drevet af familien Nizzoli i mere end 200 år. Vi befinder os i landsbyen Puianello i hjertet af regionen Emilia-Romagna. Regionen er nok mest kendt for sin gode mad, mens de lokale vine endnu er forholdsvis ukendte uden for Italien.  

 

I dag er det Vanni Nizzoli, der styrer slagets gang på Cinque Campi. Vanni har for første gang i husets lange historie, produceret og flasket egne vine til videresalg.

Tidligere lavede de kun vin til familiens eget forbrug, og solgte en smule i store glasballoner til lokale. Langt størstedelen af druerne blev brugt til fremstilling af traditionelle specialiteter som Balsamico eddike og Saba.

 

Da de fik økologisk certificering i 2003, valgte Vanni, at satse mere på vinen, og flaskede for første gang til videresalg med eget navn

på etiketten. Det gik over al forventning, og blot to år senere begyndte Vanni, at reintroducere vine med nogle af områdets oprindelige druetyper som f. eks. Malbo Gentile, Marzemino og Grasparossa.

Det gav en større bredde i porteføljen, og i dag laver Cinque Campi 8-10 forskellige vine.

 

Ejendommen er opkaldt efter det traditionelle navn på deres største parcel, Cinque Campi. Parcellen udgør næsten en tredjedel af det samlede markareal på knap 6,5 hektar. Der produceres stadig Balsamico og Saba, men de fleste druer går nu til vinproduktion.

De arbejder med de grønne druesorter; Spergola, Trebbiano, Moscato, og de blå sorter; Malbo Gentile, Grasparossa, Marzemino,

Cabernet Sauvignon og Carmenere.

 

Porteføljen består af meget forskellige vine. Fra mousserende hvide og røde (Lambrusco) vine, over kraftige stille rødvine, til tør, aromatisk hvidvin og sød dessertvin. Redskaberne i kælderen er ståltanke og brugte træfade af både eg og kastanje. Fælles for de hvide (med og uden bobler) er, at de alle er lavet med 3-5 dages skindkontakt, som er gammel skik og brug her i regionen. De fleste blå druer har markante tanniner, og de unge rødvine har et godt tag i gummerne, der næsten skriger på den gode, lokale mad.

Processen er selvsagt meget forskellig for hver vin, men fælles for både bobler, hvid og rød, er autenticitet og stor personlighed.

Og så er der selvfølgelig intet tilsat – intet fjernet!