Fattoria Cerreto Libri - Pontassieve - Toscana

Andrea Zanfei kender Cerreto Libris historie bedre end nogen. Han valgte i 2011, at gå på pension, efter et langt arbejdsliv som gymnasielærer i historie og filosofi. Siden 1997 havde han sideløbende stået for driften af Fattoria Cerreto Libri sammen med hustruen Valentina. De begyndte samme år omlægningen til biodynamik. Cerreto Libri er i dag økologisk certificeret under Bioagricert, og som en del af ”La Renaissance des Appellations”, endvidere forpligtet på biodynamik.

 

Libri navnet kommer fra Andreas hustru, Valentina Baldini Libri, hvis familie har haft hjemme på ejendommen siden 1800-tallet.

Fattoria Cerreto Libri råder totalt over 60 ha. Her finder man det typiske toskanske landskab med skov, krat og de smukke, næsten obligatoriske olivenlunde, mens blot 5 hektar er udlagt til vinmarker. De er beplantet med de grønne sorter Trebbiano og Malvasia, samt de klassiske blå, Sangiovese, Canaiolo og Colorino. Andrea har endvidere det privilegium, at arbejde med vinstokke, der alle er over 40 år. I dag fylder Sangiovese meget, men før i tiden var den en sekundær drue, mens Canaiolo spillede hovedrollen. Canaiolo-stokkene er en meget gammel klon, og stadig Andreas store passion.

 

Vi befinder os i landsbyen Pontassieve, små 20 kilometer øst for Firenze. Ejendommen ligger i den sydlige del af Chianti Rufina appellationen. Rufina er et lille, traditionsbundet område med kun ca. 20 producenter. Ofte produceres her mørke, strukturrige og ganske strenge rødvine. Modsat Chianti Classico lader man sig ikke så let påvirke af modestrømninger, og for eksempel ser man sjældent brugen af franske druer som Merlot og Cabernet, selvom nyeste regelsæt tillader op til 30%.

 

Ifølge Andrea er klimaet omkring Pontassieve unikt. De to floder Sieve og Arno løber sammen midt i byen, hvilket dels bevirker en del fugt, dels ganske store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Det giver nogle udfordringer, men også muligheder. Andrea har valgt, at fokusere på mulighederne, og benytter dem til, at lave vine med en sjælden elegance, saftighed og kompleksitet. Det smager som Chianti før verden gik af lave! Her kan man virkelig tale om terroir-vin! Hemmeligheden bag findes, i følge Andrea, i to væsentlige faktorer; arbejdet i marken og tålmodigheden i kælderen. Eller med hans egne ord; vin er blot druer og tid!

 

Cerreto Libris flagskib, Chianti Rufina har ofte 5-6 år på bagen, før den bliver frigivet. Det er betydeligt længere end de fleste Riserva vine! Rufina’en fremstilles, som de øvrige vine, uden brug af svovl eller andre tilsætninger. Klaserne afstilkes, knuses og hældes på store cementtanke, hvor mosten gærer med skallerne i ca. 20-30 dage. Skallerne fjernes, og vinen ligger på cementtanken et års tid, før den kommer på store, gamle træfade. Her ligger den uforstyrret ca. 2 år, og kommer endeligt tilbage til cementtanken indtil den er klar til tapning.

 

Modsat de fleste andre i området, holder Cerreto Libri fast i, at lave en hvidvin, kaldet Canestrino. Trebbiano og Malvasia druerne presses og mosten ligger med skallerne ca. 24 timer. Dels for at beskytte vinen, dels for, at udtrække alle de fantastiske aromastoffer.

Efter gæring og et år på cement fade, kommer vinen på ståltank, indtil den er i balance og klar til flaskning, oftest efter 2-3 år. 

Blandingsforholdet til Canestrino er normalt 90 % Trebbiano og 10 % Malvasia.