Casa Belfi - San Polo di Piave - Veneto

Albino Armani er navnet på manden bag det store italienske vinhus af samme navn.

De producerer mange tusinde liter vin i det meste af Nordøstitalien. Albino har dog stor respekt for jorden, landet og historien bag.

Han gør blandt andet et stort arbejde for, at bevare gamle, lokale druesorter.

Det var i den forbindelse han kom i snak med Maurizio Donadi, en ung, passioneret vinbonde, der havde samme interesse. Maurizio var klassiske skolet med diplomer fra både Conegliano og Padova Universitet. Han brændte dog for udbredelsen af en mere bæredygtig vinproduktion, med stor veneration for biodynamik og naturlig vinproduktion – begge dele en sjældenhed i denne region.

 

Mødet blev begyndelsen på et venskab, og siden vinmæssigt parløb, der førte til etableringen af Casa Belfi.

De supplerede hinanden perfekt; Maurizio Donadi svinger taktstokken i mark og kælder, mens den veletablerede Albino Armani

står for markedsføring og distribution.

 

Markerne til deres fælles projekt fandt de i Treviso provinsen, ved byen San Polo di Piave. Godt 15 km syd for Prosecco ’hovedstaden’, Conegliano, arbejder de i dag med druesorterne Incrocio Manzoni og Chardonnay i hvidvinen, samt Raboso Piave og Cabernet Sauvignon i de røde. Mest kendte er imidlertid deres perlende, hvide vine på druen Glera eller Prosecco, som den også kaldes.

Alle marker dyrkes biodynamisk og har i dag både økologisk og biodynamisk certificering.

 

I kælderen nyder Maurizio også godt af parløbet med Albino, da han har investeret i de bedste faciliteter en vinbonde kan ønske sig. Maurizio kan således jonglere med både ståltanke, fade og amfora, og alle vine under Casa Belfi navnet er helt i gennem naturlige vine: naturlig gær, ingen filtrering, ingen klaring, ingen kemi – heller ikke svovl.

 

De perlende vine laves alle efter den traditionelle ’col fòndo’ metode. Det er samme metode man anvender til vine med betegnelser som Pétillant naturel, Méthode Ancestrale osv. Indtil 1970’erne var dette den måde alle lavede Prosecco på, indtil teknologien gjorde det muligt, at lave stor volumen i tryktanke. Kort sagt er boblerne man finder i col fòndo vine, opstået ved, at sidste del af den alkoholiske, første gæring foregår på flasken. Den færdige vin kommer derfor col fòndo, ’med bærmen’.

 

Hos Casa Belfi bliver den ’almindelige’ Prosecco til ved direkte pres og gæring på ståltanke. Tankene køles med naturlig, koldt vand fra en lokal kilde. Herefter hviler vinen i tanken 6 mdr. De laver også en version på amfora, der ikke er klassificeret som en Prosecco. Her afstilkes klaserne og kommer i 4000 liters amfora krukker, hvor de ligger 7 dage med skindkontakt (maceration). Druerne presses nænsomt og kommer tilbage på amfora, hvor gæringen forløber uden køling. Vinen forbliver på amfora ca. 6 mdr.

Begge vine flaskes om foråret, når temperaturen stiger, og starter den sidste del af gæringen.