Ktima Ligas - Pella

Vinhuset har hjemme i udkanten af byen Giannitsa, i det nordligste Grækenland, blot en times kørsel nordvest for Thessaloniki.

Vi er med andre ord i provinsen kaldet Makedonien – ikke at forveksle med republikken Makedonien, som var en del af det tidligere Jugoslavien. Området og appellationen hedder Pella, og har fået navn efter den historiske by af samme navn.

I antikken var Pella en årrække hovedstaden i Makedonien, og der var her Alexander den Store, svingede sit første sværd i midten af 4. århundrede f.Kr. Her er dyrket vin i tusinder af år, og det er måske ikke et tilfælde, at det var her, at Euripides skrev tragedien, Bacchanterne, netop et drama om vinens gud, Bacchus.

 

Ktima Ligas holder til blot 6-7 km vest for Pella. Vinhusets historie går dog langt fra så langt tilbage.

Thomas Ligas ville som ung studere i udlandet, og valget faldt på Frankrig. Han begyndte, at læse biokemi i Montpellier, men interessen skiftede gradvist mod ønologi, som han fik diplom på i 1984. Året efter vendte han tilbage til Giannitsa, og begyndte, at udforske de lokale økosystemer, og eksperimenterede med både dyrkningsmetoder og vinifikation. Tre år senere, i 1988, etablerede han endelig eget vinhus; Domaine Ligas (Gr: Ktima Ligas).

Fra første færd, valgte Thomas, at dyrke økologisk. Når man arbejder i så direkte forbindelse med jorden, som vinbønder

(eller andre jordbrug) gør, er det i hans optik meningsløst, at forpeste jorden, og ultimativt eget produkt, med alverdens kemikalier.

 

 

Tvillingerne Jason og Meli blev født året efter domaine Ligas blev grundlagt. De har i bogstavelig forstand fået vinen ind med modermælken! Til Thomas’ store glæde, har de begge også valgt, at uddanne sig inden for vinens verden, og i dag har de, stort set, overtaget den daglige drift af vinhuset.

Med fransk som andet modersmål, faldt det også dem naturligt, at gøre deres studier i Frankrig. Diplomer fra både Montpellier og Avize, har givet dem et solidt fagligt fundament for, at videreføre faderens store arbejde. Jason arbejdede desuden to meget lærerige år hos Jacques Selosse i Champagne, og siden et halvt år hos Domaine Gardiés i Roussillon. I 2011 vendte han hjem til Pella med rygsækken fyldt af idéer og selvtillid.

 

Jason er i høj grad ansigtet udadtil. Han har kontakten til de mange nye kunder, og flittigt besøger han (alle de rigtige) vinmesser, saloner og vinbarer.  Jason er ikke bare en dygtig sælger, han har i høj grad været drivkraften bag Ktima Ligas’ spring ind i det 21. århundrede. I tæt samarbejde med farmand og søster Meli, er de gået 'hinsides økologien', og indført den såkaldte permakultur*.

I naturlig forlængelse heraf, har de løbende reduceret brugen af svovl, så de fleste cuvéer i dag er vins naturels.

Som hans to læremestre, faderen og Selosse, har Jason en meget eksperimenterende tilgang til vinproduktion. Især har tidens retrospektive trend med gæring og lagring i store lerkrukker (amfora, qvevri, pithos osv.), fanget hans interesse. En af de erfaringer han har gjort med deres vine er, at den klassiske form, hvor krukken spidser til i bunden, ikke er optimal. I stedet sværger han til en mere æggeformet beholder, bredest for neden og rund i bunden. Deres erfaring er, at de giver en langt bedre balance i vinene.

 

Thomas startede med blot 1,5 hektar i 1988, men producerer nu 80.000 flakser årligt fra 15 ha. De arbejder udelukkende med lokale, græske druesorter, Roditis, Assyrtiko og Kydonitsa er de grønne, og  Xinomavro og Limniona de blå.

Druerne kommer dels fra egne marker, dels fra andre økologiske bønder i nærområdet.

De producerer i dag både hvid, orange og rødvin samt et stigende antal af deres fantastiske rosévin.